Tržište kapitala
StoryEditor

Neizvjesnost nakon njemačkih izbora pritisnula euro

23. Rujan 2013.

Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima oslabio prema većini drugih vodećih valuta jer ulagače zabrinjava koliko će vremena trebati Angeli Merkel da formira koaliciju nakon pobjede njezine stranke na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Njemačkoj.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,28 posto prema dolaru, na 1,3507 dolara. Drži se tako osjetno ispod najviše razine u sedam i pol mjeseci od 1,3569 dolara, koju je dosegnuo prošli tjedan.

Jedinstvena europska valuta oslabila je prema jenu za 0,6 posto i njome se trgovalo po 133,51 jen.

I dolar je bio na gubitku prema jenu, oslabjevši za 0,33 posto, na 98,82 jena.

Merkeličina stranka nije dobila dovoljno glasova na nedjeljnim izborima da samostalno formira vladu i možda će morati nagovarati protivnike na ljevici da formiraju koaliciju.

"Neizvjesnost kako bi mogla izgledati koalicija, kao i put koji predstoji do njezina sastavljanja danas su pritisnuli euro", kazao je David Starkey, analitičar valutnih tržišta pri tvrtki Cambridge Mercantile.

Od važnijih vijesti iz eurozone izdvaja se izvješće londonske tvrtke Markit o poslovnim aktivnostima privatnog sektora u eurozoni koje je u rujnu pokazalo rast snažniji od očekivanog.

Od novih pokazatelja kojima će ulagači posvetiti posebnu pažnju sutra je na redu njemački Ifo indeks povjerenja u njemačkom gospodarstvu, no prvo će fokus još danas preusmjeriti najavljenom istupu čelnika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija.

20. travanj 2024 00:51