15. lipanj 2015.

Neposluh srušio euro, a Grčku vodi u bankrot

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, dok se euro našao pod pritiskom jer nema napretka u pregovorima o rješavanju grčkih dužničkih problema, pa toj članici eurozone prijeti bankrot.

Zbog grčke dužničke krize, na valutnim se tržištima euro našao pod pritiskom, pa je njegov tečaj jutros pao 0,4 posto, na 1,1210 dolara.

Loše raspoloženje na tržištima posljedica je još jednog propalog pokušaja pronalaženja rješenja za grčke dužničke probleme. U nedjelju je sastanak između predstavnika grčke vlade i njezinih kreditora trajao manje od sat vremena i nije urodio nikakvim napretkom. Europski dužnosnici inzistiraju na smanjenju mirovina i povećanju poreza na dodanu vrijednost kako bi Grčka smanjila proračunski deficit, no Atena to odbija učiniti.

- Kako sporazum nije na vidiku, očekivanja da će Grčka bankrotirati i izaći iz eurozone idućih će dana rasti, kaže Elsa Lignos, analitičarka u RBC-u.

Grčka vlada i predstavnici triju institucija - MMF-a, Europske komisije i Europske središnje banke - već mjesecima pregovaraju o reformama koje bi Grčka trebala poduzeti kako bi se deblokirala zadnja rata iz programa financijske pomoći od 7,2 milijarde eura. Bez tih sredstava, malo je vjerojatno da će Grčka izbjeći bankrot kada joj krajem ovoga mjeseca na naplatu stigne MMF-ov kredit od 1,6 milijardi eura.

U četvrtak će o grčkim dužničkim problemima raspravljati ministri financija eurozone i vjerojatno će morati donijeti teške političke odluke. Grčka vlada i dalje poručuje da je spremna pregovarati, dok su dužnosnici Europske unije krajem prošloga tjedna održali prvu službenu raspravu o najgorem mogućem scenariju.