Tržište kapitala
StoryEditor

Nesigurnost zbog Feda izazvala pad svjetskih burzi

11. Kolovoz 2013.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale, što je posljedica nesigurnosti ulagača nakon najava da bi američki Fed već u rujnu mogao smanjiti poticajne monetarne mjere.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones pao 1,5 posto, na 15.425 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,1 posto, na 1.691 bod, a Nasdaq indeks 0,8 posto, na 3.660 bodova.

Najveći tjedni pad tih indeksa od polovice lipnja posljedica je nesigurnosti ulagača zbog toga što bi američka središnja banka već u rujnu mogla početi smanjivati programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno.

Smanjenjem tih programa tržište bi, plaše se ulagači, izgubilo snažnu podršku.

Predsjednik podružnice Feda u Chicagu Charles Evans kazao je početkom tjedna da će središnja banka, ovisno o situaciji u gospodarstvu, vjerojatno kasnije ove godine, a moguće već u rujnu, početi smanjivati poticajne monetarne programe.

Predsjednik Feda u Dallasu Richard Fisher kazao je, pak, da podržava smanjenje poticaja u rujnu, ako se gospodarski podaci ne pogoršaju.

„Najveća je priča, dakako, smanjivanje poticaja. Ulagači se plaše da u tom slučaju rast cijena kratkoročno nije održiv, da su dionice preskupe, s obzirom na fundamente“, kaže Steven Massocca, direktor u tvrtki Wedbush Equity Management.

Ulagači se plaše da će Fed smanjiti poticaje prije nego što se američko gospodarstvo nađe čvrsto na putu oporavka. Gospodarski podaci, doduše, ukazuju na rast, ali ne baš čvrst.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje podatak da je u prvom tjednu kolovoza iz američkih investicijskih fondova izvučeno 3,2 milijarde dolara.

„Ulagači se povlače jer je sve izglednije da će u rujnu početi Fedova dugo očekivana strategija izlaska s tržišta“, kaže Michael Sheldon, strateg u tvrtki RDM Financial.

Ni kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu impresivni. Doduše, od 446 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 68 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada, a 54 posto po pitanju prihoda. No, očekivanja su vrlo niska, pa se dio ulagača posljednjih dana odlučio na dobitonosnu prodaju.

Nakon što je prije desetak dana dosegnuo najvišu razinu u povijesti, prošloga je tjedna S&P 500 pao 1,1 posto. Ipak, i dalje je na dobitku od početka godine više 18 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1 posto, na 6.583 boda, a frankfurtski DAX 0,8 posto, na 8.338 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,8 posto, na 4.076 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 5,9 posto, na 13.615 bodova, što je njegov najveći tjedni pad u devet tjedana.

20. travanj 2024 16:34