Tržište kapitala
StoryEditor

Nexus preuzima Alternative FGS

29. Rujan 2014.

Sredinom studenoga Nexus Private Equity Partneri postaje upravitelj Fonda za gospodarsku suradnju Alternative. Blagoslov je prošloga tjedna dalo Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

Tako je saga oko sudbine Alternative FGS-a, koja traje gotovo godinu dana, završena. Naime, ministar obrta i malog poduzetništva Gordan Maras taj je fond i njegove upravitelje lani javno napao da troše novac na bonuse i naknade, a ne na ulaganje. Alternative FGS je imao problematično ulaganje u Centar banku koja je propala te u Vaba banku kojoj sudbina još uvijek nije jasna. Stoga je Maras zaprijetio uzimanjem licencije. Odnosno, tom je FGS-i prijetila likvidacija. Je li ovo bilo solomunsko rješenje, može se samo nagađati. Ali činjenica jest, Alternative FGS postaje fond kojim će upravljati Nexus.

Prema rješenju Hanfe, investitori Alternativea FGS (povjerenički odbor), među kojima je i država, krajem veljače otkazali su ugovor o upravljanju tim fondom. Raspisan je poziv za novog upravitelja, javilo se četiri odnosno pet društava, Odbor je odabrao Nexus. Konačan nacrt Ugovora u prijednosu Hanfa je dobila sredinom rujna.

Alternative FGS koji je osnovan je, prema podacima s njihove internetske stranice, fond koji raspolaže s 600 milijuna kuna “kapitala prikupljenog od privatnih domaćih i stranih investitora te sudjeluje u programu Vlade Republike Hrvatske nazvanoj Fondovi za gospodarsku suradnju”. Budući da su u Centar banku uložili oko 100 milijuna kuna, a u Vaba banku 50 milijuna, ostaje 450 milijuna za daljnja ulaganja.

Nexus FGS s druge strane je uspostavljen u veljači 2011. i trenutno je u fazi aktivnog razmatranja potencijalnih ulaganja. Do sada je uložio u pet kompanija. Među kojima je posljednji Dalekovod.

25. travanj 2024 23:19