Tržište kapitala
StoryEditor

Niti odluka Feda o nepromijenjenim kamatama nije zaustavila pad cijena dionica na Wall Streetu

16. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

Na Wall Streetu su i u srijedu cijene dionica pale, peti dan zaredom, jer se ulagači plaše posljedica mogućeg izlaska Britanije iz Europske unije, pa ih nije ohrabrila ni odluka Feda da kamate ostaju nepromijenjene.

Dow Jones oslabio je 0,20 posto, na 17.640 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,18 posto, na 2.071 bod, a Nasdaq indeks 0,18 posto, na 4.834 boda. S&P 500 indeks pao je u posljednjih pet dana 2,2 posto, a tako dugi negativni niz nije zabilježen još od veljače. To je ponajviše posljedica strahovanja ulagača da bi izlazak Britanije iz Europske unije mogao naštetiti ionako slabom rastu globalnog gospodarstva.

Tjedan dana prije referenduma o ‘Brexitu‘ zagovornici izlaska vode u anketama, a nesigurnost po tom pitanju bio je i jedan od razloga opreza čelnika Feda prilikom odlučivanja o monetarnoj politici.

- To je sigurno jedna od nesigurnosti o kojoj smo raspravljali i koja je ugrađena u današnje odluke, kazala je Janet Yellen, predsjednica američke središnje banke.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda odlučili su da ključne kamate ostaju nepromijenjene, što se i očekivalo na tržištima, ali i smanjili procjene rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Sada Fed u ovoj i idućoj godini očekuje rast gospodarstva za po 2 posto, što je za 0,1 postotni bod manje nego što je procjenjivao prije.

- Priopćenje Feda upućuje na to da je globalno gospodarstvo slabo i da Sjedinjene Države nisu otok, da su globalna tržišta i gospodarstva povezanija nego što su ikada bili, kaže Peter Kenny, strateg u tvrtki Global Markets Advisory Group.

Unatoč tome, većina dužnosnika Feda i dalje u ovoj godini očekuje povećanje kamata u dva navrata. Ipak, signali upućuju da bi se tempo stezanja monetarne politike mogao usporiti.

Naime, sada šest od 17 dužnosnika Feda očekuje jedno povećanje kamata do kraja godine, dok je prije tri mjeseca to prognozirao samo jedan. Uz to, ponešto su smanjene procjene rasta kamata do kraja iduće godine.

Unatoč tome, Yellen nije odbacila mogućnost povećanja kamatnih stopa već u srpnju, što znači da će se idućih tjedana nastaviti nagađanja o tome kada će Fed stegnuti monetarnu politiku.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle nakon pet dana pada. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,73 posto, na 5.966 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,92 posto, na 9.606 bodova, a pariški CAC 1,0 posto, na 4.171 bod.

25. travanj 2024 01:07