Tržište kapitala
StoryEditor

Nitko nije spreman znatnije riskirati prije odluke središnje banke

18. Prosinac 2013.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago pale jer ulagači nisu spremni znatnije mijenjati pozicije prije odluke američke središnje banke o poticajnim monetarnim mjerama.

Dow Jones oslabio je 9 bodova, ili 0,06 posto, na 15.875 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,31 posto, na 1.781 bod, a Nasdaq indeks 0,14 posto, na 4.023 boda.

U utorak je počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a u srijedu se očekuje priopćenje.

Većina analitičara smatra da će Fed programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno, smanjiti početkom iduće godine.

Međutim, kako gospodarstvo stabilno raste i kako su republikanci i demokrati u Washingtonu postigli dogovor o proračunu, moguće je da Fed već na ovoj sjednici smanji poticaje, koji su godinama podržavali rast gospodarstva i cijena dionica.

Zbog toga na tržištu vlada oprez, na što ukazuje i rast VIX indeksa ‘straha‘ Čikaške burze opcija za 1,1 posto, na 16,2 boda, najvišu razinu od polovice listopada.

 - Posljednji gospodarski podaci ojačali su špekulacija da bi Fed mogao smanjiti poticaje prije nego što se mislilo. Mi smatramo da će Fed biti oprezan, no nitko nije spreman znatnije riskirati prije odluke središnje banke - kaže Hayes Miller, portfelj menadžer u fondu Baring Asset Management.

Na oprez ulagača ukazuje i mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo oko 5,1 milijarda dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,1 milijardu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,55 posto, na 6.486 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,86 posto, na 9.085 bodova, a pariški CAC 1,24 posto, na 4.068 bodova.

20. travanj 2024 04:04