Tržište kapitala
StoryEditor

Njemačka zaradila 1,5 milijarde eura zaduživanjem

02. Kolovoz 2016.

Njemačka je prodajom duga s negativnim prinosom u prvom polugodištu ove godine ‘‘zaradila‘‘ oko 1,5 milijarde eura, javlja Deutsche Welle pozivajući se na izvješće dnevnog lista ‘‘Bild‘‘.

Bild navodi da su troškovi za kamate na državne obveznice u Njemačkoj pali s 9.7 na sedam milijardi eura.

Povod za trend bez presedana je globalna ekonomska i gospodarska nesigurnost zbog koje investitori traže sigurne luke za svoj novac, čak i ako to podrazumijeva gubitak, odnosno trošak.

Njemačka uživa vrhunski kreditni rejting i slovi kao poslovično sigurno odredište u razdobljima previranja, a desetogodišnje državne obveznice s negativnim prinosom je prvi put prodala u srpnju ove godine.

Prvi put u povijesti negativni prinos njemačkih desetogodišnjih obveznica

Na izrazito povoljno zaduživanje i spremnost investitora da umjesto traženja prinosa plaćaju za kupovinu duga pojedinih članica EU utječe i monetarna politika ECB-a koji kroz program kvantitativnog popuštanja kupuje državne i korporativne obveznice u Eurozoni.

I Hrvatska je početkom srpnja zabilježila povijesno najniži prinos na obveznice RH otkad se one izdaju na domaćem tržištu. Riječ je o izdanju u vrijednosti šest milijardi kuna uz kamatnu stopu od 2,75 posto i prinos od 2,85 posto.

23. travanj 2024 22:07