Tržište kapitala
StoryEditor

Novac se povlači s tržišta zemalja u razvoju

21. Kolovoz 2013.

U nervoznom trgovanju na azijskim burzama, najvažniji indeksi danas su oscilirali između pozitivnog i negativnog područja, dok investitori s nestrpljenjem očekuju objavu zabilješke s posljednjeg zasjedanja Feda u potrazi sa signalima idućih poteza američke središnje banke u vezi monetarnih poticaja.

Nakon što je većinu dana proveo u negativnom području, japanski Nikkei indeks trenutno je u blagom plusu, za 0,08 posto, na 13.406 bodova.

Južnokorejski Kospi pao je 1,1 posto, na 1.867 bodova, a hongkonški Hang Seng 1,3 posto, na 21.691 bod. Istodobno, australski burzovni indeks ojačao je 0,3 posto, a indonezijski 0,2 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, izuzev japanski oslabio je 0,5 posto.

Fedova politika kupnje golemih količina državnih i korporativnih obveznica, u pokušaju da održi kamatne stope niskima, bila je glavni razlog snažnog uzleta cijena dionica u zadnjih godinu dana. No, mnogi analitičari smatraju da će Fed u rujnu promijeniti svoju politiku.

Investitori će stoga s velikom pozornošću iščitavati zabilješku s posljednjeg zasjedanja Fedova Vijeća za operacije na otvorenom tržištu, održanog u srpnju, koja će biti objavljena kasnije tijekom dana.

Na financijskim tržištima u svijetu ovoga tjedna ubog svega toga mnogo je nervoze. Investitori, u očekivanju da će Fed smanjiti svoj program otkupa obveznica, mjesečno vrijedan 85 milijardi dolara, povlače kapital iz obveznica, što je oštro spustilo njihove cijene, a podiglo prinose.

Novac se povlači i iz tržišta zemalja u razvoju, što snažno pritišće tečajeve valuta zemalja poput Malezije, Indonezije i Indije.

Ipak, jučer su prinosi po američkim trezorskim zapisima nešto oslabili, s u ponedjeljak zabilježenih 2,88 na 2,80 posto, što je unijelo malo olakšanja na financijska tržišta.

-I dalje gledamo neusklađena kretanja na globalnim tržištima. Prinosi po američkim trezorskim zapisima napokon su se smirili, a to je pomoglo i da se na Wall Streetu zaustavi daljnji pad cijena dionica- kaže Stan Shamu, iz australskog investicijskog društva IG.

Na valutnim tržištima, tečaj eura ojačao je prema dolaru na 1,3425 dolara, s jučerašnjih 1,3319 dolara. Trgovci ističu da je razlog tome što europski investitori povlače novac iz tržišta u razvoju.

Istodobno, tečaj dolara stagnira prema jenu, na 97,2 jena.

20. travanj 2024 02:48