Tržište kapitala
StoryEditor

Nužno hitno rješenje za prijeteću krizu talijanskih banaka

06. Srpanj 2016.
Piše:
lider.media

Vodeće talijanske banke imaju oko 119 milijardi eura u nenaplativim kreditima, a osim pet najvećih među kojima prednjači izloženost UniCredita što je kritično za širi europski bankarski sustav, ukupna vrijednost loših kredita u bankarskom sustavu Italije teška je oko 400 milijardi eura. Nakon općeg društvenog fokusa na izlazak Velike Britanije iz Europske unije, kriza koja se razvija u Italiji je pod sve većim povećalom Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA), poručuju iz Saxo banke.

- UniCredit, Intesa, Monte Paschi, Banco Popolare i UBI predvode u nenaplativim kreditima. Omjer krize još se lakše može pratiti kroz prizmu indeksa Texas Ratio koji mjeri količinu nenaplative imovine i kredita, uključujući kredite koji nisu naplaćeni više od 90 dana, podijeljenu s materijalnim kapitalom banke, plus gubitak kreditnih rezervi. Ako je taj omjer iznad 100 posto, radi se o ozbiljnom upozorenju – pojašnjava Peter Garnry, rukovoditelj strategije za dionice u Saxo banci te navodi da je sedam od 47 banaka u indeksu Euro STOXX 600 Banks trenutno iznad te kritične granice, od čega su tri talijanske banke, a odmah ispod su još dvije, UniCredit i Intesa, što pokazuje magnitudu bankarske krize u Italiji.

Talijanska vlada zatražila je odobrenje europskih regulatora da iskoristi članak 32 direktive o oporavku i sanaciji kreditnih institucija koja omogućava privremenu pomoć države banci za koju je izvjesno da ne može proći EBA-inu provjeru otpornosti. Plan je, čini se, dokapitalizirati Monte Paschi prodajom novih konvertibilnih obveznica talijanskoj vladi, vrijedne minimalno tri milijarde eura, kroz državni fond za spas banaka.

- Pad na stres testu automatski znači insolventnost, a potpuno je neizvjesno do kuda onda može ići započeta spirala bankarske krize – sumnjičav je Garnry i podsjeća da EBA dolazi u kontrolu 29. srpnja. Ipak, pozitivna vijest su sve bolji makro ekonomski pokazatelji koji su napokon okrenuli trend za nenaplative kredite u Italiji i omjer je počeo padati. No profitabilnost banaka je vrlo niska i nužna je hitna injekcija kapitala. UniCreditu primjerice nedostaje oko osam milijardi eura u materijalnom kapitalu, no burzovna valuacija te tvrtke je vrlo atraktivna i vrijedi držati duge pozicije za tu dionicu, smatra Garnry.

Za pretpostaviti je da druge članice euro zone neće dozvoliti talijanskoj vladi dokapitalizaciju banaka osim preko članka 32, a to se za sada odnosi samo na Monte Paschi. Pravila se neće moći mijenjati za Italiju, bez obzira na značaj problema jer su, primjerice, propalu banku u Portugalu nedavno morali sanirati dioničari i kreditori, u skladu s važećim pravilima bankovne unije, podsjećaju iz Saxo banke.

- Vjerojatnije je da će Europska središnja banka dokapitalizirati talijanske banke u zamjenu za kolateral pod mandatom stabilnosti cijena, u slučaju daljnjeg pogoršanja situacije. Implozija talijanskog bankarskog sustava može se preliti na druge europske banke i kreditno tržište, stvarajući nemir i loše okruženje koje bi zatim dalje usporavalo gospodarski rast i utjecalo na krajnje cijene – smatra P. Garnry iz danske investicijske banke.

S obzirom da je inflacija jedva iznad nule, mogući dodatni udar na potrošačke cijene natjerao bi ECB u mehanizam spašavanja talijanskih banaka od bankrota, ali dioničari i kreditori bi svejedno snosili taj trošak, zaključuje Garnry.

24. travanj 2024 08:07