Tržište kapitala
StoryEditor

Objava poslovnih rezultata: ‘Ne očekujem puno ugodnih iznenađenja‘

30. Listopad 2013.

Ulagači na Zagrebačkoj burzi danas će pažljivo pratiti objavu poslovnih rezultata domaćih kompanija, koju je jutros započeo HT izvijestivši o oštrom padu neto dobiti, no ne očekuju se znatniji pomaci na tržištu zbog slabog makroekonomskog okruženja.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks ojačao je jučer 0,23 posto, na 1.766 bodova, a Crobex10 0,21 posto, na 1.000 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,7 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna više nego dan ranije. Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 2,1 milijun kuna, a cijena joj je blago oslabila, 0,08 posto, na 169,75 kuna.

Milijunski promet ostvaren je još i dionicom Valamara, a cijena joj se spustila 1,76 posto, na 152 kune. Najzaslužnija za rast Crobexa bila je dionica Ine, koja je poskupila 1,23 posto, ma 4.049 kuna, no uz svega 151.000 kuna prometa.

Među najvećim dobitnicama bila je i dionica Dalekovoda, s rastom cijene za 12,55 posto, na 27,8 kuna, nakon što je ta tvrtka objavila da je dobila dva posla izgradnje i rekonstrukcije dalekovoda u Ukrajini, ukupno vrijedna 29,6 milijuna eura.

Najveća gubitnica bila je, pak, dionica Diokija, čija je cijena potonula za više od 25 posto, na 4,88 kuna, nakon objave da je Fina podnijela prijedlog za pokretanje stečaja u toj tvrtki nakon neuspješnog postupka predstečajne nagodbe.

 - Danas je vrhunac sezone objave poslovnih rezultata domaćih kompanija. S obzirom na makroekonomsko okruženje, ne očekujem puno ugodnih iznenađenja. Moguće se izraženije reakcije na pojedinim dionicama, no općenito, poslovna izvješća neće povećati aktivnost investitora na domaćem tržištu, koje je već dugo vremena u letargiji - kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Kako dodaje, pad industrijske proizvodnje u rujnu za 4 posto na godišnjoj razini, što je iznad očekivanja, te klizanje Hrvatske u izvješću Svjetske banke Doing Business sa 84. na 89. mjesto jučer su samo podsjetili na sumornu gospodarsku zbilju.

Jutros je, pak, HT izvijestio da je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci zabilježio pad prihoda za 8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 5,206 milijardi kuna. Neto dobit pala je, pak, za više od 30 posto, na 964 milijuna kuna.

 - Nastavlja se trend smanjenja prihoda i dobiti HT-a, što nije posve neočekivano, s obzirom na gospodarsko okruženje. Možda je malo neugodno iznenađenje veliki pad neto dobiti -navodi Rinkovec.

A na inozemnim je burzama nastavljen uzlet cijena dionica. Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti jer su slabi gospodarski podaci učvrstili uvjerenje ulagača da američki Fed neće smanjivati poticajne monetarne mjere do iduće godine.

S&P 500 indeks ojačao je 0,56 posto, na 1.771 bod, dok je Dow Jones porastao 0,72, a Nasdaq indeks 0,31 posto.

Zbog toga su i jutros na azijskim burzama cijene dionica porasle, a dobro raspoloženje očekuje se i na europskim tržištima.

 - Na inozemnim su burzama loše stvari, koje će prije ili kasnije izbiti na površinu, i dalje u sjeni očekivanja da će Fed i dalje nastaviti politiku jeftinog novca, što podupire rast najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa - zaključuje Rinkovec.

25. travanj 2024 16:26