Tržište kapitala
StoryEditor

Očekuje se smanjenje poticaja u prosincu, dolar jača

12. Studeni 2013.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, a u fokusu je ulagača sjednica kineske Komunističke partije na kojoj se odlučuje o gospodarskom programu za iduće desetljeće.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, dok su cijene dionica Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,9 posto.

U Singapuru, Hong Kongu i drugim azijskim tržištima burzovni su indeksi blago pali, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, nakon tri dana pada.

Snažan rast cijena dionica na Tokijskoj burzi zahvaljuje se jučerašnjem rekordnom dosegu Dow Jones indeksa na Wall Streetu, kao i slabljenju jena prema dolaru jer na taj način japanski proizvodi postaju konkurentniji na svjetskom tržištu.

No, na ostalim se azijskim tržištima trguje oprezno jer se ulagači plaše smanjenja poticajnih monetarnih mjera američkog Feda već u ovoj godini. Plaše se da bi to usporilo rast gospodarstva SAD-a, najvećeg izvoznog tržišta azijskih kompanija.

U fokusu je i sjednica kineske Komunističke partije, koja bi u utorak, nakon četverodnevnog zasjedanja iza zatvorenih vrata, trebala objaviti gospodarski plan za iduće desetljeće.

Peking traži nove putove kako bi oživio drugo po veličini svjetsko gospodarstvo, dok pokušava zadržati stabilnost i ojačati snagu partije.

 - Neki analitičari očekuju da bi zaključci sjednice mogli blago negativno utjecati na tržišta jer, zbog najave promjena nekoliko zakona, već neko vrijeme slabe ulaganja u infrastrukturu -  kaže Evan Lucas, strateg u tvrtki IG.

A ulagači na valutnim tržištima i dalje se najviše bave špekulacijama kada bi američka središnja banka mogla početi smanjivati poticajne monetarne mjere.

Još prošloga tjedna vladalo je mišljenje da bi do toga moglo doći u ožujku iduće godine, no nakon niza naznaka jačanja američkog gospodarstva, sve je više onih koji smanjenje poticaja očekuju već u prosincu.

Zbog toga dolar jača, pa je jutros njegov tečaj dosegnuo 99,50 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 99 jena.

Cijena eura skliznula je, pak, na 1,3380 dolara, nakon što je jučer poslijepodne dosegnula 1,3415 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 132,40 na 133,30 jena.

Nakon što je jučer porasla za 50-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku pala 30-ak centi, na 94,90 dolara po barelu.

27. travanj 2024 02:31