Tržište kapitala
StoryEditor

Očekuju se dobri, no ne i impresivni rezultati kompanija

10. Siječanj 2013.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, jer je ulagače ohrabrio dobar početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones indeks ojačao je 61 bod, ili 0,46 posto, na 13.390 bodova, dok je S&P 500 indeks porastao 0,27 posto, na 1.461 bod, a Nasdaq indeks 0,45 posto, na 3.105 bodova.

Rast cijena dionica zahvaljuje se dobrom početku sezone objave poslovnih rezultata kompanija, pa je S&P 500 ponovno krenuo prema najvišoj razini u pet godina, koju je dosegnuo prošloga petka.

Ulagače su ohrabrili nešto bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati Alcoe, koja procjenjuje da bi u ovoj godini potražnja za aluminijem mogla porasti više nego lani.

No, cijena dionice najvećeg američkog proizvođača aluminija pala je 0,5 posto, premda je netom nakon objave poslovnih rezultata skočila 1,3 posto.

Unatoč dobrom početku, od sezone kvartalnih poslovnih rezultata ne očekuje se puno, s obzirom na slabost najvećih svjetskih gospodarstava, posebice recesiju u eurozoni i Japanu.

Premda bi, kako se očekuje, rezultati kompanija u četvrtom lanjskom tromjesečju trebali biti bolji nego u trećem, zasigurno neće biti impresivni.

U najnovijoj anketi Thomson Reutersa analitičari očekuju da su zarade i prihodi kompanija iz sastava S&P 500 indeks u posljednjem lanjskom kvartalu porasli za 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su u trećem kvartalu zarade porasle za mršavih 0,1 posto.

-Najveće je pitanje kakvi će biti prihodi, a Alcoa je ostvarila bolje prihode nego što se očekivalo, ali i slabije nego u istom razdoblju prethodne godine. No, mala očekivanja otvaraju prostor kompanijama za pozitivno iznenađenje čak i ako im rezultati ne budu baš snažni- kaže James Dailey, portfelj menadžer u Team Asset Strategy Fund.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenila 6,1 milijarda dionica, dok je lani prosječan dnevni obujam iznosio 6,4 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,74 posto, na 6.098 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,32 posto, na 7.720 bodova, a pariški CAC 0,31 posto, na 3.717 bodova.

25. travanj 2024 03:17