Tržište kapitala
StoryEditor

Očekuju se izvješća Atlantic grupe i AD Plastika

29. Srpanj 2013.

Iako na Zagrebačkoj burzi i danas kompanije objavljuju poslovne rezultate, uslijed sezone godišnjih odmora nema značajnije reakcije investitora, tako da je do podneva promet tek premašio 2 milijuna kuna, a Crobexi su u blagom minusu.

Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,28 posto, na 1.834 boda, a Crobex10 0,18 posto, na 1.034 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 2,3 milijuna kuna, što je otprilike 1,7 milijuna manje nego u petak u ovo doba.

Jedina s milijunskim prometom zasad je dionica HT-a. Cijena joj je oslabila 0,37 posto, na 176 kuna. Po likvidnosti, slijedi dionica Arenaturista, s prometom od 112.000 kuna. Po rastu cijene za 2,56 posto, na 175 kuna, ističe se kao najveća dobitnica.

Nešto više trguje se još i dionicom Konzuma - do sada je njome ostvareno nešto više od 100.000 kuna prometa, a cijena joj je u blagom plusu, za 0,07 posto, na 145 kuna.

Među najvećim gubitnicama je dionica Tehnike, s padom cijene za 7,15 posto, na 610 kuna.

-Na domaćem, kao i na svjetskom tržištima traje sezona objave tromjesečnih poslovnih rezultata kompanija. Međutim, na domaćem tržištu nema značajnije reakcije investitora obzirom na godišnje odmore- kaže Nikolina Medić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Jutros je poslovne rezultate objavila kutinska Petrokemija, koja u drugom kvartalu bilježi pad prodaje od 17 posto, ali i smanjenje gubitka za 71 posto, na 14 milijuna kuna. Dionicom te kompanije dosad nije trgovano na burzi.

Od većih kompanija, sutra se očekuje objava poslovnih rezultata Atlantic grupe i AD Plastika.

„Azijske burze danas su završile u crvenome pod utjecajem lošijeg od očekivanja prometa u japanskoj maloprodaji te sporijeg rasta zarada kineskih industrijskih kompanija. Istodobno, europske burze su u plusu, zahvaljujući boljim od očekivanja poslovnim rezultatima niza kompanija“, dodaje Medić.

Trenutno je frankfurtski DAX u plusu 0,54 posto, a pariški CAC 0,36 posto, dok je londonski Ftse u minusu 0,07 posto.

-Osim objava poslovnih rezultata, u fokusu investitora bit će u srijedu objava izvješća sa sjednice Feda i podatka o američkom BDP-u za drugo tromjesečje, dok se u petak očekuje izvješće o zaposlenosti u SAD-u u srpnju- zaključuje Medić.

23. travanj 2024 17:17