Tržište kapitala
StoryEditor

‘Očito je da se mnogi ulagači drže po strani‘

14. Svibanj 2013.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni nakon što je u petak S&P 500 dosegnuo rekordnu razinu, pa ih na kupnju nije naveo ni bolji nego što se očekivao podatak o trgovini na malo.

Dow Jones oslabio je 26 bodova, ili 0,18 posto, na 15.091 bod, dok je S&P 500 ostao nepromijenjen na 1.633 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,06 posto, na 3.438 bodova.

Nakon tri tjedna neprestanog rasta i rekordnih dosega Dow Jones i S&P 500 indeksa, na Wall Streetu je zavladao oprez.

I dok dio analitičara tvrdi da je moguć nastavak dugoročnog trenda uspona cijena dionica, drugi smatraju da tržište gubi zamah zbog nedostatka značajnijih vijesti koje bi potaknule ulagače.

Od početka godine S&P 500 porastao je 14,5 posto, ponajviše zahvaljujući labavoj monetarnoj politici najvećih središnjih banaka u svijetu, a djelomice i solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

No, kako je sezona objave financijskih izvješća pri kraju, tako podrška tržištu s te strane slabi. Zbog toga su ulagači oprezni, dok je obujam trgovanja mršav.

Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile samo 5,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

-Obujam je ispodprosječan i trguje se mirno. Očito je da se mnogi ulagači drže po strani i čekaju u kojem će smjeru tržište krenuti- kaže Uri Landesman, predsjednik u tvrtki Platinum Partners.

Zbog toga ulagače na kupnju dionica nije naveo ni podatak da je u travnju promet u trgovini na malo u SAD-u porastao za 0,1 posto, dok su analitičari očekivali pad za 0,3 posto. Jačanje potrošnje ohrabruje, ali…

„Ulagači nisu sigurni mogu li pozitivni podaci podržati daljnji rast cijena dionica, ili oni znače da bi Fed zbog jačanja gospodarstva uskoro mogao početi smanjivati monetarne poticaje, što bi loše utjecalo na tržište dionica“, objašnjava Joseph Tanious, strateg u J. P. Morgan Funds.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,10 posto, na 6.631 bod, a frankfurtski DAX 0,01 posto, na 8.279 bodova, novu najvišu razinu u povijesti. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,22 posto, na 3.945 bodova.

26. travanj 2024 02:54