Tržište kapitala
StoryEditor

Od idućeg tjedna počinju objave rezultata domaćih kompanija

22. Travanj 2014.

Na početku još jednog skraćenog radnog tjedna, na Zagrebačkoj se burzi očekuje mirni tempo trgovanja jer zasad nema važnijih poslovnih vijesti, niti makroekonomskih objava.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks spustio se prošloga tjedna 0,28 posto, na 1.739 boda, najnižu razinu od kraja 2012. godine. Crobex10 oslabio je, pak, 0,06 posto, na 979 bodova.

Redovni tjedni promet iznosio je 39,4 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego u tjednu ranije. U blok transakcijama ostvareno je još 28 milijuna kuna prometa, i to dionicama ACI-ja, po cijeni od 5.998,99 kuna za dionicu.

Dionicom HT-a bio je ostvaren najveći redovni promet, 6,1 milijuna kuna, a cijena joj je pritom oslabila 0,91 posto.

Po visini prometa slijedila je dionica Ericssona Nikole Tesle, s 3,6 milijuna kuna, čija je cijena stagnirala na 1.620 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, najveća gubitnica bila je dionica Hotela Cavtat, koja je pojeftinila 17,7 posto, na 207 kuna. Uprava Hotela Cavtat sazvala je za 23. svibnja glavnu skupštinu, na kojoj će dioničarima predložiti povećanje temeljnog kapitala za 6,14 milijuna kuna, kao i povlačenje dionica s redovitog tržišta Zagrebačke burze.

Znatniji pad pretrpjela je i dionica Đuro Đaković holdinga, za 11,36 posto, na 43 kune.

Znatniji rast cijene ostvarila je, pak, dionica Končar Elektroindustrije, za 3,66 posto, na 679,99 kuna.

 - Još ovoga tjedna trgovanje na domaćem tržištu moglo bi se odvijati u mirnom tempu, tim više što nema na rasporedu važnijih makroekonomskih objava. Od idućega tjedna, pak, započinju objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvo tromjesečje, pa bi se trgovanje moglo intenzivirati - ističe Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Kako dodaje, pozornost investitora mogla bi privući vijest da je HANFA produljila rok obveznom mirovinskom fondu PBZ Croatia osiguranju za usklađenje ulaganja imovine u povlaštene i redovne dionice Adrisa za dodatna tri mjeseca, odnosno do 6. rujna.

PBZ Croatia osiguranje mora uskladiti svoj portfelj jer je postao povezana osoba nakon što je Adris kupio većinski udjel u Croatia osiguranju.

 - Na inozemnim burzama, pak, smjer kretanja indeksa ovisit će ponajviše o financijskim izvješćima kompanija - zaključuje Harambašić Nereau.

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks ojačao peti dan zaredom, no trgovalo se suzdržano nakon snažnog rasta cijena dionica prošloga tjedna, a uoči objave niza poslovnih izvješća, koja bi mogla znatno utjecati na tržište.

Dow Jones indeks ojačao je 0,25 posto, na 16.449 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,38 posto, na 1.871 bod, a Nasdaq indeks 0,64 posto, na 4.121 bod.

Zahvaljujući tome, jutros su blago porasle i cijene dionica na azijskim burzama, a dobar početak tjedna očekuje se i na europskim tržištima.

28. travanj 2024 08:50