Tržište kapitala
StoryEditor

Odlazak novca u sigurnija utočišta

11. Kolovoz 2012.

Tečaj eura zabilježio je protekloga tjedna na međunarodnim deviznim tržištima prvi pad prema američkoj valuti u zadnja tri tjedna, jer investitore brinu neizvjesnost u vezi daljnjih poteza Europske središnje banke (ECB) i sve slabijih gospodarski pokazatelji eurozone.

Početkom tjedna euro je dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u mjesec dana od 1,244 dolara, poduprt optimizmom ulagača zbog najave Europske središnje banke (ECB) da će intervenirati kupovinom obveznica kako bi smanjila visoke troškove zaduživanja Španjolske i Italije u idućim mjesecima.

Do kraja tjedna, međutim donekle je splasnuo optimizam analitičara da će europski dužnosnici naći rješenje dužničke krize, a i loši pokazatelji o njemačkoj industrijskoj aktivnosti, kao i kineskom izvozu ojačali su zabrinutosti oko stanja u globalnom gospodarstvu.

To je potaknulo odlazak novca u sigurnija utočišta, poput američkog dolara i jena. Tako je euro na tjednoj razini oslabio 0,8 posto prema dolaru, na 1,2290 dolara. Oslabio je i 1,3 posto prema jenu, na 96,21 jen.

Ipak, europska valuta ostaje otporna na veće prodaje unatoč strahovima da se dužnička kriza produbljuje. Međutim, očito je da nema ni snage za nastavak nedavnog rasta, kako bi probila ključnu razinu otpora, 55-dnevni pomični prosjek koji se nalazi na 1,24 dolara, kažu analitičari.

Investitori će za nove smjernice idućega tjedna iščekivati podate o bruto domaćem proizvodu eurozone u drugom tromjesečju. Ekonomisti procjenjuju da je pao, što će, smatraju, dodatno pritisnuti Europsku središnju banku da u rujnu donese nove poticajne monetarne mjere. Tečaj dolara protekloga tjedna oslabio je 0,4 posto prema jenu, na 78,25 jena.

06. svibanj 2024 06:58