Tržište kapitala
StoryEditor

Odluka FED-a uzrokovala slabljenje dolara, koliko će dugo taj trend potrajati?

19. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Nakon što je američka centralna banka održala dugoočekivani sastanak, odluke koje su na njemu donesene mogle bi biti presudne za kretanje tečaja američkog dolara i cijene dionica u idućim mjesecima.

Naime, nakon približno sedam godina ekstremno labave monetarne politike i jeftinih kredita, bliži se trenutak u kojem će Američka centralna banka početi zatezati monetarnu politiku što može imati dalosežne posljedice za cijeli globalni financijski sustav.

Investitori na financijskim tržištima očekivali su da će Janet Yellen, predsjednica FED-a, na konferenciji za medije nakon sastanka potvrditi da do zatezanja dolazi u rujnu kako se do sada smatralo. Yellen je rekla da će do početka podizanja rekla najvjerojatnije doći u tijeku godine, ali nije iznijela konkretan datum/mjesec početka, nego je kao i do sada izjavila da će to ovisiti o razvoju situacije u američkom gospodarstvu.

Dio investitora koji je kupovao američke dolare u očekivanju jačanja u slučaju potvrde da do zatezanja dolazi u rujnu, ostao je razočaran, te su počeli prodavati dolare i kupovati ostale valute što je uzrokovalo slabljenje dolara.

Dolar je u odnosu na euro odmah nakon objave novih informacija oslabio dodatnih 1%, te u trenutku pisanja analize tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,1321 što je približno 6% iznad razine na kojoj je bio prije dva mjeseca.

Budući da sada dio investitora smatra da FED kamatne stope neće početi dizati u rujnu nego u prosincu, analitičari Admiral Marketsa smatraju da je moguće da će dolar još mjesec do dva slabiti prije nego ponovno počne jačati. U tom periodu dolar može oslabiti dodatnih 3-4% no teško više od toga, jer prije ili kasnije će FED krenuti sa dizanjem kamatnih stopa što će uzrokovati novi val jačanja američke valute. Podizanje kamatnih stopa će gotovo sigurno povećati potražnju za američkim dolarom jer u drugim razvijenim gospodarstvima, kao što je to slučaj u eurozoni, centralne banke će još barem godinu do dvije raditi na držanju kamatnih stopa praktički na nuli, te će mnogi investitori radi većeg prinosa na američkom financijskom tržištu prodavati eure i ostale valute te kupovati dolare.

19. travanj 2024 06:30