Tržište kapitala
StoryEditor

Osniva se fond za tvrtke koje su izašle iz predstečajne nagodbe

27. Studeni 2013.

Kako (pre)živjeti nakon predstečajne nagodbe, zasad muči rijetke, ali uskoro bi moglo biti vitalno pitanje za brojne tvrtke koje se i formalno nagode sa svojim vjerovnicima. Da je taj problem ozbiljan svjedoči i to što su se na njegovom rješavanju aktivirali i Ministarstvo financija i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR).

Tijekom prošlog tjedna održan je prvi u nizu sastanaka s predstavnicima Svjetske banke, Europskoga investicijskog fonda, Ministarstva financija i HBOR-a na temu osnivanja fonda putem kojeg bi se financirale tvrtke koje su završile proces predstečajne nagodbe. Potvrdili su to u Ministarstvu financija i HBOR-u, ali kažu da o detaljima sastanka ne mogu govoriti budući da je riječ o preliminarnim dogovorima.

Ideja je Ministarstva financija da ‘nagovori‘ Svjetsku banku da povoljnijim kreditima pomogne financiranje tvrtki koje su sklopile predstečajne nagodbe, ali im je i dalje prijeko potrebna financijska pomoć da stanu na noge.

Financiranje bi išlo preko HBOR-a, u kojem je i održan sastanak i koji bi trebao nadgledati da se ta sredstva ne troše nenamjenski ili u neku drugu svrhu. Javnost će, ističu u HBOR-u, o svim detaljima izvijestiti u trenutku kada se usuglase stajališta svih sudionika u tom projektu. Načelno se može čuti - ‘prerano je govoriti o detaljima, ali razmišlja se kako se može pomoći gospodarstvu’.

Naime, tvrtke unatoč tome što su u predstečajnom procesu i dalje posluju, izlaze na tržište i trebaju im izvori financiranja i garancije. Same ne mogu do svježeg i nadasve nužnoga kapitala, a banke, mahom njihovi najveći vjerovnici u predstečajnim postupcima, nemaju više povjerenja u njih i ne žele ih pratiti. Bar ne većina.

>>>Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera

16. travanj 2024 06:15