24. kolovoz 2015.

Oštar pad Crobexa, gotovo sve dionice u gubitku!

Pod utjecajem izrazito negativnih kretanja na svjetskim tržištima kapitala, u ponedjeljak su na Zagrebačkoj burzi Crobexi oštro pali, spustivši se na razine s početka srpnja, a pritom većina dionica bilježi korekciju cijena.

Crobex indeks oko podneva potonuo je 2 posto, na 1.747 bodova. Pada tako već šesti trgovinski dan zaredom te je sada na najnižoj razini od 10. srpnja, kada je na zatvaranju iznosio 1.744 boda. Crobex10 oko podneva bio je na gubitku 1,7 posto, na 1.020 bodova. Pada već deveti trgovinski dan zaredom, te je također na najnižoj razini od 10. srpnja, kada je na zatvaranju iznosio 1.718 bodova.  Redovni promet premašio je 17 milijuna kuna, što je otprilike 14 milijuna više nego u petak u ovo doba.

- Oštar pad Crobexa uz znatan promet obilježava današnje trgovanje na domaćem tržištu dionica. Cijene gotovo svih dionica bilježe pad, što je izravna posljedica zbivanja na globalnim tržištima. Najvažniji svjetski indeksi, naime, nastavili su bilježiti gubitke i na početku ovoga tjedna pod utjecajem zabrinutosti investitora oko usporavanja kineskog gospodarstva, kaže Ivana Blašković, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Gotovo da i nema dionice čija cijena nije u korekciji. Najviše su potonule cijene dionica Belja, za 7,8 posto, potom RIZ Odašiljača, za 6,84 posto i Luke Rijeka, za 6 posto.  Pad cijene za više od pet posto bilježe dionice Dalekovoda, Viadukta, Jadranskog naftovoda, Luke Ploče...

Svi sektorski indeksi su u ‘debelom‘ minusu, a najviše Crobextransport, za 4,55 posto te Crobexkonstrukt, za 4,53 posto.  Najlikvidnija je zasad dionica Podravke, s prometom od 4,55 milijuna kuna. Cijena joj je u minusu 1,54 posto, na 320 kuna.

Na europskim su burzama cijene dionica zaronile na najniže razine u sedam mjeseci, jer ulagači strahuju od posljedica slabljenja kineskog gospodarstva i sloma tamošnjeg tržišta kapitala.