03. prosinac 2013.

Padaju cijene zlata i srebra

- Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi pali jer ulagači ne pronalaze razloga za kupnju dionica, nakon osam tjedana neprestanog rasta njihovih cijena, a pod najvećim su se pritiskom našli trgovački i rudarski sektor.

Dow Jones oslabio je 77 bodova, ili 0,48 posto, na 16.008 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,27 posto, na 1.800 bodova, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 4.045 bodova.

Institut za menadžere nabave izvijestio je jučer da je njegov ISM indeks industrijske aktivnosti u studenome porastao na 57,3 boda, najvišu razinu od travnja 2011. godine, dok je drugo izvješće pokazalo da je potrošnja u građevinskom sektoru u listopadu porasla 0,8 posto, najviše od svibnja 2009. godine.

Premda ti podaci ukazuju na stabilan rast američkog gospodarstva, ulagačima to nije bio dovoljan poticaj za kupnju dionica, nakon osam tjedana neprestanog rasta cijena, tijekom kojih su Dow Jones i S&P 500 dosegnuli rekordne razine, dok se Nasdaq indeks, po prvi puta nakon 13 godina, probio iznad 4.000 bodova.

 - Ne očekujemo značajniji pad cijena, no ne kanimo ni uskočiti na tržište objema nogama jer su indeksi u posljednje vrijeme snažno porasli, a novih poticaja nema - kaže John Norris, direktor u Oakworth Capital Bank.

Pod najvećim se pritiskom našao rudarski sektor, što je posljedica oštrog pada cijena plemenitih metala. Cijena zlata potonula je jučer 2,6, a srebra 4,2 posto.

S&P indeks trgovačkog sektora pao je, pak, 0,7 posto, nakon što je udruga trgovaca objavila da su Amerikanci na početku blagdanske ‘shopping‘ sezone potrošili 3 posto manje nego u istom razdoblju lani. I to, premda su trgovački lanci radili na sam Dan zahvalnosti, što inače nije bio slučaj.

 - Nisam u panici zbog loših brojki na ‘Crni petak‘. Do kraja blagdanske potrošačke groznice još je dosta vremena i vjerujem da će prodaja biti bolja nego lani jer je tržište ove godine raslo, pa ljudi imaju više novca za potrošiti - kaže Norris.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,83 posto, na 6.595 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,04 posto, na 9.401 bod, a pariški CAC 0,22 posto, na 4.285 bodova.