Tržište kapitala
StoryEditor

Pala cijena dionica Ingre i Đuro Đakovića

18. Rujan 2012.

Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks jutros pao, drugi dan zaredom, a kako nema ni domaćih ni stranih vijesti koje bi mogle oživjeti trgovanje, promet je mršav, pa se do podneva niti jedna dionica nije uvrstila na listu milijunašica.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,67 posto, na 1.704 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,58 posto, na 934 boda. Redovni promet dosegnuo je oko 3 milijuna kuna, koliko je iznosio i jučer u ovo doba.

- Nakon prošlotjednog rasta tržišta, posljednjih je dana entuzijazam splasnuo, pa su Crobexi u minusu, a i promet je osjetno manji nego prošloga tjedna. Ništa se posebno ne događa, osim što je pala cijena dionice Ingre, što pokazuje da ulagači skeptični da će doći do akvizicije te tvrtke, s obzirom na visok prag u ponudi za preuzimanje“, kaže Nigela Bubalo, brokerica u investicijskom društvu Credos.

Nakon što je jučer bila najlikvidnija s prometom od 1,8 milijuna kuna, jutros je dionicom Ingre ostvaren promet od svega oko 110 tisuća kuna. Cijena joj je pritom pala za više od 6 posto, na 4,77 kuna. Pad cijene Ingre pokazuje da ulagači ne vjeruju da će Đuro Đaković Holding uspjeti u ponudi za preuzimanje prikupiti 95 posto dionica te građevinske kompanije.

Naime, Đuro Đaković ponudio je otkup dionica Ingre po cijeni od 6 kuna po dionici, uz uvjet da prikupi najmanje 95 posto dionica Ingre. Nakon jučerašnjeg rasta, jutros je pala i cijena dionice Đure Đakovića, za 1,4 posto, na 70,70 kuna. No, tom je dionicom ostvaren promet od svega oko tri tisuće kuna. Najlikvidnija je, pak, danas dionica HT-a. Uz promet od oko 850 tisuća kuna, cijena joj je oslabila 0,4 posto, na 197,75 kuna.

„Ni sa svjetskih tržišta posljednjih dana ne stižu poticajni signali, kao što je to bilo prošloga tjedna kada je američki Fed dodatno olabavio monetarnu politiku, što je izazvalo euforiju na najvećim globalnim burzama“, kaže Nigela Bubalo. Na europskim su burzama cijene dionica danas pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači oprezni zbog slabljenja rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su oko podneva u minusu između 0,8 i 1,1 posto.

26. travanj 2024 13:19