Tržište kapitala
StoryEditor

Po dobicima se ističu dionice Diokija i Maistre

18. Ožujak 2013.

Pod pritiskom oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama zbog radikalnog plana spašavanja Cipra, na Zagrebačkoj burzi Crobex je do podneva potonuo za nešto više od 1 posto, pri čemu većina dionica bilježi gubitke, dok se po dobicima ističu dionice Diokija i Maistre.

Oko 12,00 sati Crobex je bio na gubitku 1,02 posto, na 1.981 bodu, a Crobex10 0,48 posto, na 1.106 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 5,4 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

-Sukladno kretanjima na svjetskim burzama, i na Zagrebačkoj burzi danas vlada negativni sentiment. Investitori su zabrinuti nakon objave mjera za pomoć Cipru, koje uključuju 10-postotni porez na štednju u bankama. Strahuje se da bi situacija sa Ciprom mogla vratiti Europu natrag u krizu- kaže Nikolina Medić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Na svjetskim burzama cijene dionica danas su se spustile pod pritiskom prodaja, posebice u bankarskom sektoru, jer je radikalni plan Europske unije za spašavanje Cipra, koji uključuje porez na štednju građana, naveo ulagače na povlačenje s tržišta.

Trenutno su londonski Ftse indeks, frankfurtski DAX i pariški CAC na gubitku između 1, i 1,5 posto. I američki terminski indeksi bilježe znatne minuse.

Na domaćem tržištu u najvećem fokusu investitora dionica je Diokija, kao i prethodni tjedan, nakon što je tvrtka Crodux plin dostavila upravi te grupe prijedlog mogućeg sudjelovanja u financijskom i operativnom restrukturiranju Diokija i Dina Petrokemije, dodaje Medić.

Dionicom Diokija do sada je protrgovano 1,13 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 13,76 posto, na 19 kuna.

-U većem fokusu investitora je i dionica Maistre, nakon što je Hanfa u petak odobrila Adria Resortsu, tvrtki u sklopu Adris grupe, dobrovoljnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica Maistre, po cijeni od 90,5 kuna po dionici- ističe Medić.

Cijena dionice Maistre skočila je 21,35 posto, na 89,9 kuna, uz promet od 557.000 kuna.

No, većina cijena dionica je u crvenome. Najveći gubitak među likvidnijim izdanjima bilježi dionica Zagrebačke banke, čija je cijena potonula 6,31 posto.

U znatnijim minusima su i cijene dionica Uljanik plovidbe, za 4,5 posto te Ingre, za 3 posto.

02. svibanj 2024 18:43