Tržište kapitala
StoryEditor

Počinje se trgovati dionicama njemačkog Rocket Interneta

02. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Cijene dionice Rocket Internet AG postigle su cijenu od 42, 5 eura po komadu, čime je prikupljeno 1.77 milijardi eura.

To je i rekordna inicijalna javna ponuda dionica jedne njemačke tvrtke od 2007.godine, a procjenjuje se da bi Rocket AG trebao dostići tržišnu vrijednost od 6.7 milijarde eura. Kako su prodaje dionica Alibabe i Zalando SE dosegle rekordne brojke, pokazalo se da su investitori u Europi spremni na ulaganje u online trgovine robom, što je jedan od razloga ovakvih rezultata.

Na čelu Rocket Internet AG-a nalaze se braća Marc, Alexander i Oliver Samwer, koje je autor njihove biografije Joel Kaczmarek, nazvao ‘kumovima interneta‘. Ova kompanija osnovana je u Berlinu, a braća su način poslovanja  doslovce prekopirali od tvrtki poput Groupon Inc. i Airbnb Inc.

Posao su započeli 1999. godine klonirajući ono što je radio Ebay. U početku bavili su se samo njemačkim tržištem, te ga naknadno prodali Amerikancima. 

- Oliverova vizija osvajanja internet svijeta i razvijanje novih tržišta investitorima se čini vrlo zanimljiva, a šanse za uspjeh vrlo izgledne - kaže Kaczmarek.

Nakon inicijalne javne ponude od 13 milijarde eura  za Deutsche Telekom 2000.godine, ovo je najveća ponuda takve vrste u njemačkom tehnološkom sektoru.   

20. travanj 2024 17:13