Tržište kapitala
StoryEditor

Podaci nisu ni dovoljno dobri ni dovoljno slabi da potaknu Fed na promjene

08. Lipanj 2013.

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica snažno porasle, jer podaci o zaposlenosti u SAD-u nisu ni dovoljno dobri, ni dovoljno slabi da bi naveli Fed na promjene u monetarnoj politici.

Dow Jones ojačao je 207 bodova, ili 1,38 posto, na 15.248 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,28 posto, na 1.643 boda, a Nasdaq indeks 1,32 posto, na 3.469 bodova.

U svibnju je u SAD-u broj zaposlenih povećan za 175.000, nešto više nego što se očekivalo, no stopa je nezaposlenosti porasla sa 7,5 na 7,6 posto.

To je pozitivno utjecalo na tržište jer se procjenjuje da podaci nisu ni dovoljno dobri, ni dovoljno slabi da bi naveli središnju američku banku na promjene u monetarnoj politici.

„Cijeli se tjedan trgovalo nesigurno zbog strahovanja ulagača da će Fed smanjiti poticajne monetarne programe. No, nakon ovih podataka prilično je jasno da Fed ne može ukinuti, pa čak ni smanjiti te programe. Paradoksalno, ali to je potaknulo tržište“, kaže Brian Amidei, direktor u tvrtki HighTower Advisors.

Već dugo vremena Fedovi programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica za 85 milijardi dolara mjesečno predstavljaju glavnu polugu rasta cijena dionica, koje su nedavno dosegnule najviše razine u povijesti.

No, na tržištu vlada nesigurnost od kada je prije dva tjedna predsjednik središnje banke Ben Bernanke kazao da će se na idućim sjednicama raspravljati o smanjenju tih programa, ako se gospodarska situacija poboljša.

Ulagači se plaše da bi smanjenjem poticajnih monetarnih programa tržište izgubilo podršku, što bi dovelo do korekcije cijena na niže, zbog čega sa strepnjom čekaju svaki novi makroekonomski podatak.

Podaci o zaposlenosti posebno su važni jer je Fed kao cilj svoje labave monetarne politike postavio upravo poboljšanje situacije na tržištu rada.

Zahvaljujući nadi ulagača da će Fed nastaviti voditi poticajnu politiku, jučer su najviše porasle cijene dionica u sektorima koji su usko povezani s rastom gospodarstva. Tako su S&P indeksi industrijskog i sektora proizvođača roba za široku potrošnju skočili 1,8 posto.

Jučerašnjim rastom cijena dionica nadoknađeni su svi gubici od početka tjedna, pa je u ovom tjednu Dow Jones indeks porastao 0,9 posto, dok je S&P 500 ojačao 0,8, a Nasdaq indeks 0,4 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,20 posto, na 6.411 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,92 posto, na 8.254 boda, a pariški CAC 1,53 posto, na 3.872 boda.

25. travanj 2024 03:45