Tržište kapitala
StoryEditor

Podignuta preporuka za dionice Ericsson Nikola Tesle

27. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

Erste analitičari podigli su preporuku za dionice Ericsson Nikole Tesle na „Akumulirati“, pri čemu su neznatno smanjili ciljanu cijenu s 1,200 na 1,170 kuna.

Iako je zbog otežanih uvjeta poslovanja na pojedinim tržištima određeni pritisak na cijenu dionice bio očekivan, cjenovna reakcija bila je pretjerana te je pad u zadnjim mjesecima bio značajniji nego što to pokazuju fundamenti.

Polugodišnji rezultat kompanije čak je i premašio očekivanja analitičara, stoga su godišnje prognoze malo podignute u odnosu na prethodnu analizu. U Ersteu očekuju rast prihoda od nešto ispod 5 posto u ovoj godini, uz razinu neto dobiti na razini prošle godine. Kompanija je nastavila s mjerama štednje, pogotovo na razini općih i administrativnih troškova, koji su na polugodištu smanjeni za oko 22 posto te bi na godišnjoj razini mogli donijeti uštede od preko 15 milijuna kuna.

Prihodi kompanije na domaćem tržištu ove će godine vjerojatno zabilježiti određeni pad, međutim s nešto više baze, dok od izvoznih tržišta najbolju izvedbu ima Ericssonovo interno tržište koje zauzima dominantu poziciju u strukturi prihoda, te bi kraj godine mogao dočekati s rastom od preko 20 posto.

Tome je pogotovo doprinio ugovor o upravljanim uslugama s Hrvatskim Telekomom koji utječe na nešto niže marže kompanije, ali istovremeno smanjuje poslovne i operativne rizike kompanije. Slabije izvedbe na tržištu Zajednice Neovisnih Država vjerojatno će se nastaviti i u drugoj polovini godine, no u velikoj su mjeri već ugrađene u cijenu dionice.

25. travanj 2024 11:42