Tržište kapitala
StoryEditor

Pomama za obveznicama kriznog fonda eurozone

06. Ožujak 2012.

Aukcija obveznica kriznog fonda Europske unije, Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), čiji je rok vraćanja za tri godine, privukla je snažan interes ulagača, izvijestila je u utorak njemačka središnja banka.

Bundesbanka, organizator aukcije, objavila je da je primila 6,823 milijarde eura vrijedne ponude za upis obveznica za ukupno 3,443 milijarde eura trogodišnjih obveznica EFSF-a, ponuđenih na današnjoj aukciji, uz prosječan prinos od 0,0516 posto. Aukcija je zabilježila snažnu potražnju koja je bila gotovo dvostruko veća u odnosu na iznos ponuđen na prodaju.

U siječnju je agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor‘s snizila najviši ‘AAA‘ kreditni rejting EFSF-a za jednu razinu, na ‘AA+‘. Poručila je, međutim, da će mu vratiti ‘trostruki A‘ kreditni rejting ako pribavi dodatna jamstva. Takvom potezu prethodila je odluka o snižavanju ‘AAA‘ rejtinga Francuske i Austrije za jednu razinu, na ‘AA+‘, budući da su te dvije zemlje prvorazredni jamci u tome fondu, naveo je S&P u priopćenju, objavljenom sredinom siječnja.

25. travanj 2024 10:10