Tržište kapitala
StoryEditor

Popuštanje napetosti oko Sirije podiglo azijske burze

30. Kolovoz 2013.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica danas blago porasle, jer je splasnula zabrinutost ulagača zbog mogućeg američkog napada na Siriju, dok su ih ohrabrili podaci o gospodarskom rastu SAD-a koji su bolji nego što se očekivalo.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, izuzev japanskih, ojačao je danas 0,4 posto. Pritom su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju porasle otprilike 0,5 posto.

S druge strane, japanski Nikkei indeks skliznuo je 0,3 posto, pa je na putu i tjednog i mjesečnog gubitka.

Intervencija u Siriji, kao odgovor zapadnih vlada na, vjeruje se, napad predsjednika Bashara al-Asada kemijskim oružjem na civile, bit će čini se odgođena dok istražitelji Ujedinjenih naroda ne izvijeste u subotu o svojim nalazima.

U četvrtak je britanski parlament odbio dati odobrenje vladi da sudjelovanje u vojnoj akciji protiv Sirije, dok se Kina zalaže da se ne prisiljava Vijeće sigurnosti UN-a na akciju protiv Sirije sve dok istražitelji ne završe istragu.

Ulagače ohrabruje i revidirani podatak prema kojemu je u drugom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je više od očekivanja i više od 1,7 posto, koliko je pokazala prva procjena.

To je, zajedno s dobrim podacima s američkog tržišta rada, ojačalo očekivanja da će Fed već u rujnu započeti sa smanjivanjem programa kupnje obveznica.

„Dionička tržišta bit će ranjiva idućih mjesec ili dva na različita zbivanja i rizike koji bi mogli izazvati nervozu kod investitora“, kaže Shane Oliver, strateg u fondu AMP Capital.

Kao razloge koji bi mogli izazvati nervozu navodi rujanski sastanak Feda, pregovore o američkom proračunu, kao i zabrinutosti u vezi Sirije, Italije i tržišta u razvoju.

Na valutnim tržištima dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros stagnira oko 81,93 boda, nakon što je jučer dosegnuo 82,067 bodova, najvišu razinu od 5. kolovoza.

Prema jenu, koji se smatra sigurnim utočištem za kapital u nemirnim vremenima, dolar je oslabio 0,2 posto, na 98,16 jena.

Tečaj eura, pak, stagnira oko 1,3245 dolara, blago iznad najniže razine u dva tjedna od 1,3219 dolara, na koju je pao u četvrtak.

Cijena Brent Blend nafte spustila se 0,7 posto, na 114,39 dolara za barel, nakon što je u srijedu dosegnula najvišu razinu u šest mjeseci zbog zabrinutosti da bi vojna akcija protiv Sirije mogla destabilizirati Bliski istok, s kojeg pritječe trećina ukupne svjetske nafte.

Blago je skliznula i cijena unce zlata s najviše razine u zadnja tri i pol mjeseca, i to za 0,1 posto, na 1.409,30 dolara.

25. travanj 2024 17:55