Tržište kapitala
StoryEditor

Porast trgovanja WTI sirovom naftom bez obzira na padajuće cijene

20. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Kako se cijene sirove nafte približavaju najnižim razinama od 2009. godine, hedge fondovi preslagaju svoje pozicije očekujući daljnji pad cijena u nadolazećim tjednima.

Ulagači koji pak trguju s financijskim derivatom ‘exchange traded products‘ (ETP) zauzimaju pozicije za kupnju sirove nafte. Razlika između pozicija za kupnju i prodaju koje drže hedge fondovi i veliki financijski igrači za sirovu naftu iz SAD-a dosegla je 1,6, što znači da za svaku poziciju prodaje (short) postoji samo 1,6 onih za kupovinu (long), pojašnjava Ole Hansen, rukovoditelj strategije za robe u Saxo Banci. Dodaje ujedno da je to vrlo nisko kada se pogleda unatrag i vrlo slično situaciji kada je WTI sirova nafta bila na samo 32,40 dolara za barel, još 2009. godine.

Taktički ulagači poput njih očekuju rast zaliha u SAD-u kao sezonski efekt u nadolazećem razdoblju, a i nema naznaka smanjivanja proizvodnje te su u skladu s time zaključili da cijena mora i dalje padati. Situaciju zaokružuju globalni trendovi da članice OPEC-a već sada proizvode više sirove nafte no što je planirano, s pretpostavkom da će početkom 2016. proizvodnja doseći 33 milijuna barela dnevno te najnoviji događaji u Kini s devalvacijom juana kao i usporavanje japanskog gospodarstva.

Naime, WTI nafta već je dosegla šestogodišnje dno i Hansen predviđa da će se cijena kretati oko 39 do 40 dolara za barel no upozorava na daljnju rasprodaju i mogućnost dosezanja nevjerojatnih 32,40 dolara za barel, razine koja je ostvarena s Lehman Brothers krizom u prosincu 2008. godine.  

Nafta je naime iznimno popularna među ulagačima jer, bez obzira na političke nestabilnosti ili druge uspone i padove u pojedinim državama ili regijama, uvijek negdje postoji potražnja za crnom sirovinom, pa trgovci mogu profitirati zbog cjenovnih kretanja ili zaštititi (hedge-irati) svoje portfelje. I to čak i u situacijama kada cijena pada (bear market), kao što se vidi iz trenutnih statistika na financijskom tržištu. Osim ETP-ova, iz Saxo banke poručuju da je jasno da ulagači vrlo intenzivno trguju i i CFD-ijevima (ugovorima na razliku) jer taj financijski derivat također nudi mogućnost ostvarenja profita na padajućem tržištu, no volumeni se ne objavljuju globalno.   

Naime, CFD-iji su relativna novost na tržištu i vrlo zanimljivi ulagačima koji su okrenuti dnevnom trgovanju jer im omogućava da izvuku maksimum iz volatilnosti na tržištu i to brzo, bez čekanja, u skladu sa svim novim obrascima ponašanja koji su stigli s internet revolucijom. Mali ‘ulagači drugog tisućljeća‘ prigrlili su taj financijski instrument jer mogu sudjelovati na financijskom tržištu ravnopravno kao i najveći hedge fondovi. Zarada se naime ostvaruje i na uzlaznim i na padajućim cijenama, a hedge fondovi sada favoriziraju ‘short‘ pozicije. Ipak, kao što to već rade i profesionalni fondovi, mali trgovci isto moraju razumjeti kretanja na tržištu i svoju izloženost te znati procijeniti rizike, poručuju iz danske investicijske banke.

19. travanj 2024 11:37