Tržište kapitala
StoryEditor

Povratak u prošlost tek u budućnosti: 2020. plaćat ćemo 100 dolara za barel nafte

11. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Povratak cijene sirove nafte na 100 dolara po barelu neće se dogoditi do kraja ovog desetljeća, a kratkoročno je moguć rast do najviše 50 dolara, smatra Ole Hansen, rukovoditelj sektora roba danske investicijske banke Saxo.

- Vrlo su male mogućnosti da ćemo prije 2020. zabilježiti povratak cijene sirove nafte na nekadašnje razine, osim ako se ne dogodi stalni i snažni rast potražnje. U tom će se slučaju cijene povećati kako bi se privukao apetit za investicije u naftnim tvrtkama, koje su morale rezati troškove tijekom posljednjih godina, navodi Hansen u analizi, objavljenoj u petak.

Ističe kako se ulagači, koji računaju na rast cijena, mogu nadati cijeni od 50 dolara za barel kao najboljoj mogućoj opciji u kratkoročnom smislu. Predviđa kako će cijena ostati kakva jest sve dok se ne ukažu znakovi smanjenja proizvodnje i potvrda da trenutna tržišna previranja neće utjecati na očekivanja o rastu potražnje, naročito iz država kao što su Kina i Indija.

- Vjerujem da će posljednji snažni oporavak utjecati na ulagače na financijskom tržištu te da će smanjiti svoje ‘short‘ pozicije za neku novu rasprodaju, pri čemu će se onda brent nafta kretati od 45 do 50 dolara za barel. No, prije samo dva tjedna, brent nafta bila je blizu 40 dolara za barel, ističe Hansen.

Cijena europske referentne crne sirovine kreće se trenutno oko 47 dolara za barel, dok je, primjerice, u lipnju prošle godine bila oko 112 dolara za barel. Poremećaj u ponudi i potražnji posebno se prati posljednjih godinu dana, naročito nakon što su članice OPEC-a učvrstile svoju strategiju ponude, no mnogi ulagači i dalje čekaju trenutak povratka na troznamenkastu brojku. Čak su, primjerice, i Rusija i Venezuela u svojim proračunskim projekcijama isplanirale više cijene od onih koje prevladavaju danas. Više cijene su na koncu bile normalno stanje stvari u posljednjih pet godina, no to očito više nije tako, navodi se u analizi.

- S obzirom na trenutnu nestabilnost na tržištu naftom, test od 40 dolara za barel ne može se izostaviti iz planiranja, ali ipak mislim da je taj scenarij manje moguć bez obzira što se u sljedećih nekoliko mjeseci mogu očekivati niske razine jer ulazimo u sezonu niske potražnje za preradu, ističe Hansen.

Iako je nestabilnost cijena smanjena, i dalje je prisutna te je u takvim uvjetima vrlo nezahvalno raditi kratkoročne, a naročito dugoročne pretpostavke, oprezan je rukovoditelj strategije za robe u spomenutoj Saxo banci. No, ponuda i potražnja u jednom će se trenutku stabilizirati, zaključuje Hansen.

25. travanj 2024 01:55