Tržište kapitala
StoryEditor

Pozornost investitora možda privuče Podravka

02. Prosinac 2013.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, jer nema novih smjernica, a pozornost ulagača mogla bi privući vijest da je Belupo, u sastavu Podravke, zainteresiran za kupnju vlasničkog udjela u Gradskim ljekarnama Zagreb.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prošloga se tjedna spustio 0,01 posto, na 1.772 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,83 posto, na 993 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 61 milijuna kuna, što je otprilike 10 milijun više nego tjedan dana ranije.

 - Protekloga tjedna Crobex se blago spustio, dok je Crobex10 znatnije oslabio. Nastavlja se skromna likvidnost, tako je prosječno dnevno protrgovano svega 11,6 milijuna kuna. To jest nešto više nego zadnjih tjedana, ali i dalje je riječ o niskom prometu - ističe Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najviše se prošloga tjedna trgovalo dionicom HT-a. Uz promet od 15,6 milijuna kuna, cijena joj je pala 1,6 posto, na 171,61 kunu.

Znatnije se trgovalo i dionicom Ine, kojom je realizirano 7,9 milijuna kuna prometa. Pritom joj se cijena spustila 3,82 posto, na 3.650 kuna.

Najveći pad cijene među likvidnijim izdanjima bilježi dionica Diokija, koji je sredinom tjedna izvijestio o otvaranju stečajnog postupka. Cijena te dionice potonula je 59,6 posto, na 5,73 kune, uz 3,2 milijuna kuna prometa.

Znatnije je pala i cijena dionice Luke Rijeka, za nešto više od 5 posto, na 94,87 kuna, nakon što je najavljeno da kompanije ide u povećanje temeljnog kapitala.

Najveća dobitnica, pak, bila je dionica Varteksa, koji je početkom tjedna postigao dogovor sa vjerovnicima, čime je prihvaćen Sporazum o uređenju međusobnih odnosa i dodatno financiranje tvrtke. Postignuti sporazum znači i dobivanje kredita u iznosu od 10 milijuna eura.

Cijena te dionice skočila je 23,2 posto, na 19,7 kuna, uz 1,7 milijuna kuna prometa.

 - Tjedan bi na domaćem tržištu mogao započeti oprezno, uz praćenje zbivanja na inozemnim tržištima. Od poslovnih vijesti, pozornost investitora možda privuče Podravka, zbog vijesti da je Belupo zainteresiran za Gradske ljekarne Zagreb - kaže Špoljar.

Kako piše Jutarnji list, Podravka, u čijem sastavu posluje Belupo, zainteresirana je za kupnju polovine vlasničkog udjela u Gradskim ljekarnama Zagreb, koje su u potpunom vlasništvu Zagrebačkog holdinga.

A na Wall Streetu su cijene dionica porasle i prošloga tjedna, već osmoga zaredom, pri čemu su S&P 500 i Dow Jones dosegnuli nove najviše razine u povijesti, dok se Nasdaq indeks, po prvi puta nakon 13 godina, probio iznad 4.000 bodova.

Dow Jones i S&P 500 ojačali su prošloga tjedna 0,1 posto, dok je Nasdaq indeks porastao 1,7 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Frankfurtski DAX ojačao je 2, a pariški CAC 0,4 posto. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,4 posto.

 - Na Wall Streetu indeksi su porasli osmi tjedan zaredom, što je najduža serija rasta u proteklome desetljeću. Tjedan je obilježila ‘šoping‘ groznica i iščekivanje investitora koje bi tvrtke moglo profitirati od blagdanske prodaje po sniženim cijenama - navodi Špoljar.

U Europi je s rastom od 2 posto predvodio frankfurtski DAX, dok su španjolski i talijanski indeks ojačali 1,6 posto.

 - Investitori će idućih dana pratiti makroekonomske objave u SAD-u i Europi. Ponajviše se očekuje podatak o potrošnji u građevinarstvu, o prodaji kuća i zaposlenosti u SAD-u, kao i podatke o industrijskoj aktivnosti te BDP-u i maloprodaji u eurozoni - zaključuje Špoljar.

14. travanj 2024 13:35