Tržište kapitala
StoryEditor

Pred Wall Streetom je još jedan tjedan neizvjesnosti

07. Listopad 2013.

Pred Wall Streetom je još jedan tjedan neizvjesnosti jer se u Washingtonu ne nazire dogovor između republikanaca i demokrata o proračunu, a bliži se i rok do kojega bi Kongres trebao povećati razinu dozvoljenog zaduživanja države ili SAD neće moći isplatiti svoje financijske obveze.

Dow Jones indeks pao je prošloga tjedna 1,2 posto, na 15.072 boda, a S&P 500 indeks 0,1 posto, na 1.690 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,7 posto, na 3.807 bodova.

Pad Dow Jonesa i S&P 500 indeksa posljedica je neuspješnih pregovora u Kongresu o proračunu za poslovnu godinu započetu 1. listopada, zbog čega je prošloga utorka obustavljen rad mnogih državnih službi, dok je oko milijun službenika poslano na neplaćeni dopust.

Pat pozicija u Kongresu izaziva bojazan da republikanci i demokrati neće postići dogovor ni o puno važnijem pitanju – povećanju dozvoljenog zaduživanja države sa sadašnjih 16.700 milijardi dolara.

Ako se dogovor ne postigne do 17. listopada, američka vlada neće moći isplatiti sve svoje financijske obveze, što bi moglo snažno uzdrmati financijska tržišta.

- To je malo vjerojatno, ali opasnost postoji. Ako dođe do toga, posljedice bi bile velike jer na tako nešto tržište nije računalo. I to ne bi utjecalo samo na domaće tržište, nego globalno - kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

Koliko su ulagači zabrinuti, pokazuje snažan rast VIX ‘indeksa straha‘ Čikaške burze opcija. Taj je indeks u posljednja dva tjedna skočio više od 25 posto, na 16,7 bodova, što znači da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Ulagači se plaše i da će obustava rada državnih službi usporiti rast američkog gospodarstva. Što dulje potraje, veće bi bile štete za gospodarstvo.

- Kako traje obustava rada i kako je okruženje puno neizvjesnosti, prilično smo sigurni da će to negativno utjecati na gospodarstvo, posebice na potrošnju - kaže Natalie Trunow, direktorica u fondu Calvert Investment Management.

Da situacija bude još gora, zbog obustave rada, vlasti već tjedan dana ne objavljuju makroekonomska izvješća. Stoga su ulagači dovedeni u situaciju da odluke donose bez ključnih podataka koji bi ih mogli usmjeriti.

Međutim, ovoga bi im tjedna usmjerenje mogli pružiti poslovni rezultati kompanija, s obzirom da počinje sezona objave financijskih izvješća za treće tromjesečje.

Zbog nejakog rasta američkog gospodarstva i ne baš sjajnih poslovnih uvjeta u svijetu, posljednjih su tjedana analitičari smanjili svoje procjene.

U najnovijoj anketi Reutersa procjenjuje se da će u trećem kvartalu zarade 500 kompanija, čije su dionice sadržane u S&P indeksu, biti 4,5 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju.

19. travanj 2024 12:27