Tržište kapitala
StoryEditor

Preuzimanja potaknula rast dionica, najveći dobitnik energetski sektor

17. Lipanj 2014.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago porasli, ponajviše zahvaljujući nizu preuzimanja, a trgovalo se oprezno zbog iračke krize.

Dow Jones ojačao je 5 bodova, ili 0,03 posto, na 16.781 bod, dok je S&P 500 porastao 0,08 posto, na 1.937 bodova, a Nasdaq indeks 0,24 posto, na 4.321 bod.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje nizu preuzimanja. Američki proizvođač medicinskih uređaja Medtronic kupit će za gotovo 43 milijarde dolara Covidien, pa je cijena dionice te irske kompanije skočila više od 20 posto.

Dionica Williams Companies poskupila je, pak, 18 posto, nakon što je taj operator cjevovodima za 6 milijardi dolara preuzeo kontrolu nad tvrtkom Access Midstream Patners, dok je cijena dionice Fusion-io skočila 22 posto jer će SanDisk kupiti tu tvrtku za 1,1 milijardu dolara.

Najveći je, pak, dobitnik jučer bio energetski sektor, s rastom od 0,5 posto, što se zahvaljuje visokim cijenama nafte zbog iračke krize.

No, upravo kriza u Iraku drži ulagače na oprezu. Džihadisti su učvrstili svoje pozicije na sjeveru zemlje, što bi mogla dovesti do njezina raspada.

Sjedinjene Države razmišljaju i o zračnim napadima na Irak ne bi li tako pomogle tamošnjim vlastima u borbi protiv islamističkog ustanka, kao i o pregovorima s iračkim susjedom Iranom.

„Kriza u Iraku služi ulagačima kao izlika za prodaju dionica i povlačenja zarade s tržišta, s obzirom da se cijene kreću na rekordnim razinama. No, čim cijene malo padnu, pojavljuju se kupci, što pokazuje da tržište neće samo tako pasti zbog geopolitičkih pitanja“, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Rockwell Global Capital.

Podršku tržištu pružile su jučer i naznake oporavka američkog gospodarstva od pada u prvom tromjesečju. Industrijska je proizvodnja u svibnju porasla 0,6 posto, nakon pada u travnju za 0,3 posto.

S obzirom na niz drugih boljih nego što se očekivalo podataka, analitičari procjenjuju da bi u drugom kvartalu američki bruto domaći proizvod mogao porasti i do 4 posto na godišnjoj razini.

No, zbog slabog prvog tromjesečja, kada je BDP pao za 1 posto, Međunarodni monetarni fond smanjio je procjenu rasta najvećeg svjetskog gospodarstva u ovoj godini s 2,9 na 2 posto.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 5,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih mjesec dana iznosi 5,75 milijardi.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,34 posto, na 6.754 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,29 posto, na 9.883 boda, a pariški CAC 0,73 posto, na 4.510 bodova.

01. svibanj 2024 12:48