Tržište kapitala
StoryEditor

Protekli tjedan najbolji za dionicu Petrokemije

14. Travanj 2013.

Uz znatno slabiji promet nego u prethodnom razdoblju, na Zagrebačkoj su burzi Crobexi blago oslabili, drugi tjedan zaredom, jer su investitori oprezni uoči skorašnjeg početka sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija.

Crobex indeks prošloga je tjedna oslabio 0,11 posto, na 1.971 bod, a Crobex10 0,49 posto, na 1.094 boda.

Redovni promet dosegnuo je oko 49 milijuna kuna, što je otprilike 12 milijuna manje nego tjedan dana prije. Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 11,2 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,33 posto, na 213,12 kuna.

Slijedi redovna dionica Croatia osiguranja, s prometom od oko 1,8 milijuna kuna, i rastom cijene za 2,17 posto, na 7.300 kuna.

U većem fokusu investitora bila je i povlaštena dionica Adris grupe, s prometom od 1,6 milijuna kuna, i padom cijene za 1,88 posto, na 286,50 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica Petrokemija, poskupjevši 9,4 posto. Slijede dionice Optima telekoma, s rastom od 7,25 posto, Luke Rijeka, 3,2 posto, i Atlantske plovidbe, 2,8 posto.

Najveće gubitnica bile su, pak, dionice Viadukta, s padom cijene za 8,48 posto. I većina ostalih dionica građevinskih kompanija zabilježila je pad cijene.

-Protekloga su tjedna na domaćem tržištu prometi bili znatno manji nego u prethodnom razdoblju. Nešto veću pozornost investitora privukla je jedino najava privatizacije Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke. Nema poticajnih vijesti, pa ni Crobex nema snage ponovno preskočiti 2.000 bodova, nakon što je od početka godine ojačao oko 15 posto. Čini se da su investitori oprezni pred objavu financijskih izvješća za prvo tromjesečje- kaže Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Kako dodaje, tromjesečni rezultati domaćih kompanija dat će nove smjernice investitorima. Objava izvješća najznačajnijih kompanija na tržištu očekuju se od 29. travnja.

-Očekujem da ćemo vidjeti daljnje erodiranje profitabilnosti domaćih kompanija, a samim time i pad dividendi- ocjenjuje Mažurin.

Domaće tržište nije uspio pokrenuti ni snažan rast cijena dionica na svjetskim burzama. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 2,1 posto, na 14.865 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,3 posto, na 1.588 bodova, a Nasdaq indeks 2,8 posto, na 3.294 boda. To je njihov najveći rast od prvog tjedna ove godine.

Polovicom tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli su nove najviše razine u povijesti, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica u cikličkim sektorima, kao što su tehnološki, rudarski i energetski, koji su čvrsto vezani uz rast gospodarstva.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,2 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 1,1, a pariški CAC 1,8 posto.

-Na inozemnim burzama indeksi su protekloga tjedna dotaknuli nove povijesno rekordne razine, zahvaljujući boljim makroekonomskim pokazateljima, ponajprije s američkog tržišta rada, ali i dobrim početkom sezone objave financijskih izvješća kompanija za prvo ovogodišnje tromjesečje- ističe Mažurin.

Potkraj tjedna u fokus investitora na inozemnim burzama ponovno se uvukla ciparska kriza, nakon što je tamošnja vlada ustvrdila da joj treba više novca nego što se dosad procjenjivalo da bi izbjegla bankrot, odnosno 23 umjesto 17,5 milijardi eura.

-Ciparska kriza, kao i financijska izvješća kompanija u SAD-u bit će i dalje u fokusu investitora na inozemnim burzama. Pratit će i nove makroekonomske objave, prije svega o američkoj industrijskoj proizvodnji, inflaciji i situaciji na tržištu nekretnina- zaključuje Mažurin.

19. travanj 2024 00:15