Tržište kapitala
StoryEditor

Prvi dan Hrvatske u Europskoj uniji očito nije donio promjene na tržištu

01. Srpanj 2013.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju nije naveo ulagače na Zagrebačkoj burzi na osjetniju reakciju, pa Crobex indeksi danas stagniraju, dok je promet mršav, uobičajeno za ljetne mjeseca.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,04 posto, na 1.804 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,2 posto, na 1.017 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 2,2 milijuna kuna, što je oko milijun manje nego u petak u ovo doba.

-Prvi dan Hrvatske u Europskoj uniji očito nije donio promjene na tržištu, promet je danas mršav, pravi ljetni, a Crobexi stagniraju. Nema vijesti koje bi mogle značajnije pokrenuti tržište u jednom ili drugom smjeru- kaže Tomislav Kesić, broker Zagrebačke banke.

Najveći je promet, oko 470 tisuća kuna, do podneva ostvaren dionicama Valamar Adria Holdinga, a cijena im je oslabila 0,17 posto, na 145,8 kuna.

Dionicama HT-a ostvaren je, pak, promet od oko 420 tisuća kuna. Cijena im je oslabila 0,3 posto, na 177,05 kuna. HT je prijavio Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja namjeru koncentracije s Optima Telekomom, temeljenu na prijedlogu financijskog i operativnog restrukturiranja Optime u sklopu postupka predstečajne nagodbe.

Cijena dionice Optima Telekoma oslabila je danas 1,2 posto, na 8,26 kuna, uz mršav promet od svega oko 46 tisuća kuna.

Dionicama Diokija do podneva je, pak, ostvaren promet od oko 355 tisuća kuna, pri čemu im je cijena skočila više od 12 posto, na 24,85 kuna.

Ta je tvrtka danas izvijestila da je u postupku predstečajne nagodbe dostavila izmijenjeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja, nakon što je prošli odbačen, a o novom bi planu vjerovnici tvrtke trebali glasovati 11. srpnja.

Poticaji ne stižu ni s europskih burzi, gdje se danas također trguje oprezno. Oko podneva su frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks bili u plusu između 0,1 i 0,4 posto.

26. travanj 2024 16:51