Tržište kapitala
StoryEditor

Rast tečaja eura podigao ukupne depozite banaka

06. Veljača 2015.

Ukupni depoziti poslovnih banaka krajem prosinca 2014. godine, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), iznosili su 244,5 milijardi kuna i bili su 282 milijuna kuna, odnosno 0,1 posto veći u odnosu na prethodni mjesec, što analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) dijelom pripisuju i rastu tečaja eura u odnosu na kunu.

"Obzirom da valutni depoziti u strukturi ukupnih štednih i oročenih depozita krajem prosinca čine udio od 83 posto, rast tečaja eura prema kuni utjecao je na višu razinu ukupnih depozita iskazanih u kunama, jer je u prosincu srednji tečaj eura zabilježio rast od 0,3 posto godišnje", navode iz RBA.

Podaci HNB-a, sukladni novoj metodologiji ESA 2010, pokazuju i da su ukupni depoziti poslovnih banaka, koji čine depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti, krajem prosinca 2014., u odnosu na kraj prethodne godine, porasli za 7,5 milijardi kuna ili 3,2 posto.

Najveći doprinos godišnjem porastu ukupnih depozita pritom je došao od rasta depozitnog novca, za 4,4 milijarde kuna ili 11 posto godišnje, te od rasta ukupnih štednih i oročenih depozita, za 3,1 milijardu kuna ili 1,6 posto godišnje.

Ukupni depoziti kućanstava porasli su u tom razdoblju za više od 2 milijarde kuna ili 1,3 posto godišnje, dok su depoziti osiguravajućih društava i mirovinskih fondova zabilježili snažan godišnji porast po stopi od gotovo 50 posto, odnosno za 1,4 milijarde kuna.

Premda su u odnosu na studeni prošle godine ukupni štedni i oročeni depoziti kućanstava u prosincu zabilježili pad od 382 milijuna kuna ili 0,2 posto, njihov udio u ukupnim depozitima iznosio je 83,6 posto.

"Moguće da je mjesečni pad depozita kućanstava u prosincu djelomično i odraz nešto veće sklonosti potrošnji u tom mjesecu", ocjenjuju analitičari RBA.

Naime, dodaju, depoziti sektora kućanstava u posljednjem tromjesečju prošle godine nominalno su dosegnuli povijesno najviše razine, što upućuje na visoku razinu potrošačkog pesimizma uz prisutne neizvjesnosti na tržištu rada, čime se potiče relativno visoka sklonost štednji.

Ukupni štedni i oročeni depoziti sektora nefinancijskih trgovačkih društava krajem prosinca prošle godine iznosili su, pak, 23,5 milijarde kuna, s udjelom od gotovo 12 posto u ukupnim štednim i oročenim depozitima.

Ovaj je sektor zabilježio snažan mjesečni pad depozita, za nešto manje od 1,5 milijardi kuna, odnosno 5,9 posto, dok je na godišnjoj razini također ostvaren pad, i to za 395 milijuna kuna, odnosno 1,7 posto.

06. svibanj 2024 11:37