Tržište kapitala
StoryEditor

‘Rastu cijene zlata, što pokazuje nervozu investitora‘

26. Veljača 2014.

Na Zagrebačkoj burzi kronično nedostaje poticajnih gospodarskih vijesti, tako da bi i danas Crobex mogao stagnirati nadomak 1.800 bodova, uz slabašnu likvidnost.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks spustio se jučer 0,04 posto, na 1.783 boda, drugi dan zaredom.

Istodobno, Crobex10 ojačao je 0,16 posto, na 994 boda, ostvarivši blagi dobitak drugi dan zaredom. Redovni promet dionicama iznosio je 11,6 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego dan ranije.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 3 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,59 posto, na 171 kunu.

Milijunski promet ostvaren je još i povlaštenom dionicom Adrisa, čija se cijena spustila 0,78 posto, na 265 kuna.

Rast indeksa vozarina za suhe terete BDI od gotovo 2 posto, na 1.197 bodova, pozitivno je utjecao na većinu dionica domaćih brodara. Tako je cijena dionice Atlantske plovidbe porasla 1,78 posto, Uljanik plovidbe 0,01 posto, dok je cijena Jadroplova ojačala 3,77 posto.

Među gubitnicama izdvaja se dionica Dalekovoda, s padom cijene za 11 posto, na 29,54 kune.

- Kako nema poticajnih vijesti, i danas bi Crobex mogao stagnirati nadomak 1.800 bodova, uz slabu likvidnost. Iako je Europska komisija jučer potvrdila svoje ranije procjene o ovogodišnjem rastu hrvatskog BDP-a, slaba je to utjeha investitorima, jer je riječ o niskoj stopi rasta koja neće ostaviti puno traga na slabom tržištu rada - kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Europska komisija jučer je u svojim zimskim prognozama prognozirala rast hrvatskog gospodarstva u ovoj godini, uz podršku izvoza i ulaganja.

Hrvatski realni BDP trebao bi tako porasti za 0,5 posto u 2014. godini, navode u Komisiji, čime je potvrđena procjena objavljena u sklopu redovnih jesenjih prognozi.

Istodobno, na inozemnim burzama oprezno se trguje. Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago pale jer su bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati trgovačkih lanaca ostali u sjeni slabih makroekonomskih podataka.

Dow Jones oslabio je 0,17 posto, na 16.179 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,13 posto, na 1.845 bodova, a Nasdaq indeks 0,13 posto, na 4.287 bodova.

I na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer nema vijesti koje bi mogle značajnije pokrenuti ulagače.

- Na inozemnim burzama indeksi su i dalje nadomak rekordnih razina. No, S&P 500 indeks već dva dana ne uspijeva probiti svoju povijesno najvišu razinu. Istodobno, rastu cijene zlata, što pokazuje nervozu investitora. Mnogi, ulažući u zlato, pokušavaju zaštititi svoje portfelje od potencijalnih negativnih iznenađenja - zaključuje Rinkovec.

20. travanj 2024 02:50