Tržište kapitala
StoryEditor

Rotacija kapitala iz Petrokemijine dionice u HT-ovu

30. Ožujak 2012.

Na Zagrebačkoj burzi danas, posljednjeg trgovinskog dana u tromjesečju, trgovanje se odvija u pozitivnom raspoloženju; Crobexi su na dobitku gotovo 1 posto i to ponajviše zahvaljujući nastavljenom oporavku cijene dionice HT-a.

Crobex indeks oko podneva bio je na dobitku 0,96 posto, na 1.831 bod, a Crobex10 0,97 posto, na 1.002 boda. Oba indeksa na putu su ostvarivanja dobitaka u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Trenutno je Crobex u plusu 5,2 posto, a Crobex10 2,65 posto.Redovni promet dionicama dosegnuo je do podneva 8,5 milijuna kuna, što je otprilike 800.000 manje nego jučer u ovo doba. - Crobex indeks posljednja dva dana ponajviše raste na temelju oporavka cijene dionice HT-a. Na tržištu se zbiva rotacija kapitala iz Petrokemijine u dionicu HT-a. Nakon oštre korekcije od početka veljače, ta je dionica zašla u područje preprodanosti, pa se dio investitora pozicionira u nju iz fundamentalnih razloga, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.Dionica HT-a do podneva je poskupjela 3,46 posto, na 218,5 kuna, uz promet od 1,44 milijuna kuna. Cijena te dionice oporavlja se drugi dan zaredom, nakon što se od početka veljače, s otprilike 242 kune, stropoštala se na 205 kuna ili nešto više od 15 posto. - I dio dobivenog novca od dobitonosnih prodaja u prvom dijelu tjedna također se trenutno nešto više ulaže u dionicu HT-a, zbog njezina defanzivnog karaktera. Ujedno, dio investitora pozicionira se u HT uoči isplate drugog dijela dividende“, dodaje Balgač.Najveći promet i danas je ostvaren dionicom Petrokemije, 1,86 milijuna kuna. Nakon jučerašnjih dobitonosnih prodaja i pada njezine cijene za 5,1 posto, danas se ponešto oporavila, te je trenutno u plusu 0,42 posto, na 279 kuna.Među milijunašima danas su i povlaštene dionice Adrisa, kojima je cijena poskočila 1,42 posto, na 211 kuna, te dionice Končar distributivnih i specijalnih transformatora. Cijena te dionice ojačala je 4,11 posto, na 1.099 kuna.Među likvidnijim izdanjima većina cijena dionica ostvaruje dobitke. Pritom najveće dobitke bilježi dionica Viadukta, koja je poskupjela 6 posto, potom Đure Đaković holdinga, 2,65 posto, te Dalekovoda, za 2,05 posto.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

26. travanj 2024 22:27