Tržište kapitala
StoryEditor

‘Rupa‘ u bilancama slovenskih banaka oko 4,2 milijarde eura

09. Prosinac 2013.

U srijedu ili četvrtak bit će objavljeni rezultati stresnih testova u slovenskim bankama, a po neslužbenim podacima oni su pokazali da banke trebaju dokapitalizaciju u visini oko 4,2 milijarde eura, piše ljubljansko "Delo" u današnjem broju.

Prema više izvora, pa i onima koji su blizu Europskoj uniji, "rupa" u bilancama slovenskih banaka koju su otkrili testovi iznosi oko 4,2 milijarde eura i niža je od najpesimističkijih najava, a država je za dokapitalizaciju banaka spremna osigurati sredstva do visine 4,7 milijardi eura, navodi vodeći slovenski list.

Reviziju su provodili predstavnici revizorskih tvrtki Deloitte, Ernst&Young i Oliver Wyman, a uz Novu Ljubljansku banku (NLB), Novu Kreditnu banku Maribor (NKBM) i Abanku, koje su u državnom vlasništvu, pregledali su bilance još pet banaka: Hypo Alpe Adria, Raifeissen i UniCredit Slovenija, te Banke Celje i Gorenjske banke.

Slovenska vlada i središnja banka dobro su se pripremile za "Dan D" slovenskog bankarskog sustava i paralelno s objavom rezultata objavit će precizan i detaljan program aktivnosti za sanaciju svake pojedine banke za koju se pokaže da nema adekvatnu razinu kapitala. Odmah nakon objave rezultata trebao bi početi, uz suglasnost Europske komisije, i proces prijenosa loših kredita s pojedinih banaka na tzv. "lošu banku".

Od izuzetnog je značenja da se u izjavi naglasi da je Europska komisija suglasna s programom, jer bi bilo slabo da se post festum pokaže suprotno, rekao je za "Delo" financijski stručnjak i predsjednik poslovnog udruženja slovenskih banaka France Arhar.

Vlada i središnja banka navest će visinu otkrivenih loših kredita u bilancama banaka te način kako će "rupa" biti popunjena svježim kapitalom, pri čemu će vlada osigurati svježa gotovinska sredstva i jamstva kako bi se banke ponovo mogle zaduživati na financijskom tržištu.

Središnja banka više je puta odlučno naglasila da će, bez obzira na rezultate testova, banke normalno poslovati, a potpuno su sigurni i svi depoziti pojedinaca do visine 100.000 eura.

25. travanj 2024 10:22