Tržište kapitala
StoryEditor

S&P i Dow Jones na rekordnim razinama

19. Rujan 2013.

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Dow Jones indeks skočili na rekordne razine jer je na tržištu zavladala euforija nakon odluke Feda da neće smanjiti poticajne monetarne programe koji su već godinama glavni pokretač rasta cijena dionica.

Dow Jones skočio je 147 bodova, ili 0,95 posto, na 15.676 bodova, a S&P 500 indeks 1,22 posto, na 1.725 bodova, što su njihove najviše razine u povijesti. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 1,01 posto, na 3.783 boda.

Sve do odluke Feda cijene su dionica bile u minusu, no nakon što je američka središnja banka priopćila da programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedni 85 milijardi dolara mjesečno, ostaju nepromijenjeni, burzovni su indeksi snažno skočili.

Zadržavši krajnje labavu monetarnu politiku nepromijenjenu, Fed je ugodno iznenadio ulagače koji su očekivali smanjenje tih programa za 10 milijardi dolara mjesečno.

„Nema smanjenja poticaja, tržište to voli. Gledajući kratkoročno iz perspektive tržišta, dobro je da Fed nastavlja s izdašnim poticajima. Što se, pak, tiče realnog gospodarstva, očito je da je Fed zabrinut sporim rastom. Vidjet ćemo hoće li se rast cijena dionica nastaviti, no zasad uspon traje“, kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial.

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon dvodnevne sjednice čelnika središnje banke, predsjednik Feda Ben Bernanke kazao je da će se vrlo labava monetarna politika zadržati sve dok podaci ne potvrde da je gospodarstvo čvrsto na putu oporavka. Tek će tada središnja banka početi smanjivati poticaje.

A da američko gospodarstvo nije baš u impresivnoj formi, pokazuju i smanjene procjene Feda. Tako u ovoj godini središnja banka očekuje rast gospodarstva između 2 i 2,3 posto, dok je prije tri mjeseca očekivala rast između 2,3 i 2,6 posto.

Za iduću su godinu procjene smanjene čak i oštrije. U lipnju je Fed očekivao rast između 3 i 3,5 posto, dok sada procjenjuje da će biti između 2,9 i 3,1 posto.

Smanjenje procjena rasta gospodarstva nije baš dobra vijest, no očito je, kažu analitičari, da će Fed voditi poticajnu monetarnu politiku sve dok se rast ne ubrza.

„Ulagači su očito nakon ovakve odluke Feda uvjereni da središnja banka neće smanjivati poticaje sve dok gospodarstvo ne bude na zdravim nogama“, kaže Doug Foreman, direktor u fondu Kayne Anderson Rudnick Investment Management.

Zbog toga su ulagače ohrabrili i napisi da je potpredsjednica Feda Janet Yellen favorit Bijele kuće za mjesto predsjednice središnje banke, kada se u siječnju iduće godine Bernanke povuče s te dužnosti. Yellen se dosad zalagala za vrlo labavu monetarnu politiku sve dok nezaposlenost znatnije ne padne.

Kolika je euforija zavladala na tržištu nakon odluke Feda pokazuje i velik obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile 7,4 milijarde dionica, dok prosječan obujam trgovanja u ovoj godini iznosi 6,24 milijarde.

Premda su zatvorene prije objave odluka Feda, i na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX ojačao je 0,45 posto, na 8.636 bodova, a pariški CAC 0,60 posto, na 4.170 bodova. Londonski FTSE indeks oslabio je, pak, 0,17 posto, na 6.558 bodova.

25. travanj 2024 16:11