Tržište kapitala
StoryEditor

S početkom tjedna oporavlja se europsko tržište dionicama

06. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Nakon izuzetnog lošeg proteklog tjedna, kada su i ostvareni najgori rezultati u zadnja dva mjeseca, cijene europskih dionica konačno su počele rasti. Jedan od razloga ovakovog laganog oporavka mogle bi biti i špekulacije investitora o dodatnim stimulansima Europske središnje banke. Stanje na američkom i azijskom tržištu, također se poboljšalo s početkom novog tjedna.

Dionice švedske ICA grupe dosegle su najveću cijenu još od veljače 2013.godine, nakon što su svoj udio u Norveškoj prodali tamošnjem Coopu. Dionice Nokie porasle su za 4.1 posto na cijenu od 6.92 eura po komadu. Nakon što je prošle godine Microsoft od finske tvrtke kupio odjel ‘Uređaji i servisi‘ po cijeni od 7.2 milijarde dolara, Samsung je američkom divu dužan isplatiti tantijeme u iznosu od 1 milijarde američkih dolara. Goldman Sachs Group preporučila je kupnju dionica Erste Group Bank, te je uslijed toga njihova cijena skočile za 1.5 posto.

Vrijednost indeksa Stoxx Europe 600 danas je tako skočila za 0.4 posto na 336 bodova, dok je Standard & Poor’s 500 indeks narastao za 0.3 posto. -Još se oporavljamo od pada, no trajni oporavak biti će dugotrajan i težak. On se više temelji na nadi, nego na samopouzdanju i iskrenu vjeru u tržište.  Za potpuni oporavak Europi je potrebna i snažnija američka ekonomija -zaključio je Michael Woischneck, stručnjak za dionice iz Lampe Asset, sa sjedištem u Düsseldorfu.

 

26. travanj 2024 03:40