Tržište kapitala
StoryEditor

Sada se prate poslovne vijesti

14. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Atlantic Grupa, Imperial hotelijerstvo, Hoteli Maestral, Imunološki zavod, Jadroplov, Koestlin, Valamar, Podravka, Plava laguna... dionice su koje su u prvih pet mjeseci ove godine ubilježile dvoznamenkasti rast na Zagrebačkoj burzi. Zajedničko im je da su na njihov rast utjecale poslovne vijesti vezane uz kompanije.

To šaroliko društvo s rastom većim od 80 posto predvodi dionica Hotela Maestral, čija je posljednja cijena u svibnju bila 210 kuna. Iako rijetko na popisu najtrgovanijih, na listi se našla i dionica Imunološkog zavoda, za čiju se dokapitalizaciju navodno zanima osam kompanija. Njena je vrijednost porasla više od 40 posto, na 70 kuna.

Među likvidnijim izdanjima na popisu dionica s najvećim rastom našlo se redovno izdanje Atlantic Grupe te dionica koprivničke Podravke. Ta kompanija tijekom godine dokapitalizirala je Belupo, preuzela program konzerviranih pašteta i mesnih konzervi Pik Vrbovec te nastavila restrukturirati poslovanje. Na Burzi je u prvih pet mjeseci ubilježila rast od 12,65 posto s prometom nadomak 50 milijuna kuna. Redovna dionica Atlantic Grupe Emila Tedeschija u istom je razdoblju rasla 16,5 posto, a njome se trgovalo u vrijednosti 26 milijuna kuna. Iz te kompanije otkrili su da očekuju rast prodaje u Rusiji, ali i zemljama Zapadne Europe poput Njemačke i Švicarske.

Također, ulagačima je bila zanimljiva i vijest o gradnji nove, 120 milijuna kuna vrijedne tvornice koja će proizvoditi isključivo za EU i tržišta SAD-a. Malim ulagačima najzanimljivije i redovito prvo izdanje na listi najlikvidnijih - dionica HT-a u prvih pet mjeseci ove godine u minusu je od 12 posto.

06. svibanj 2024 19:28