Tržište kapitala
StoryEditor

Savjet iz Saxo banke: Bez mudrovanja s portfeljima u sljedeća 24 sata

23. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

Danas je jedan od onih idealnih dana za neutralne pozicije u portfeljima ulagača, bez previše izmjena i rizika, poručuju financijski analitičari iz Saxo banke povodom današnjeg referenduma u Velikoj Britaniji hoće li ta država ostati ili napustiti Europsku uniju. Bez previše mudrovanja u sljedeća 24 sata najbolji je mogući savjet, kaže Peter Garnry, rukovoditelj sektora za trgovanje dionicama u danskoj investicijskoj banci.

- Sve naše dugačke pozicije su hedžirane i potpuno sam opušten s tim neutralnim stavom – smatra Saxov strateg zadužen za dionice.

Obveznice su također u statusu ‘hoće li se – neće li se‘ dogoditi izlaz iz EU-a, pri čemu Bremain opcija nudi slabe mogućnosti za rast dok bi Brexit mogao donijeti totalnu pomutnju, naglašava Michael Boye iz sektora za fiksne prinose u Kopenhagenu.

- Ako se Britanci odluče za ostanak u EU, mogli bismo vidjeti pomak od 10 do 20 bazičnih bodova na XOVER Indeksu i pomak u desetogodišnjim njemačkim obveznicama na oko 164 – pojašnjava Boye i dodaje da će njemački bund probiti granicu od 165,50 s odlukom za Brexit, a XOVER će se pomaknuti za 50 ili više bodova.

Kada je riječ o valutama, funta je narasla na rekordni iznos u 2016. neposredno pred otvaranje glasačkih mjesta na referendumu, u smjeru kao da će Britanci glasati za ostanak u EU. No, to usmjerenje nije utemeljeno na anketama već se više radi o predrasudi tržišta da će prevladati Bremain opcija.

- Reakcije na tržištu počet će u ranom poslijepodnevu, kako počnu dolaziti prve ozbiljnije ankete s lica mjesta i prijevremeni rezultati. Vjerujem da će sva pažnja biti usmjerena na valutni par EURUSD i u slučaju Brexita situacija će biti vrlo riskantna za euro s vjerojatnim trenutnim pomakom na 1,09 i očekivanom velikom volatilnošću – smatra Hardy.

Zlato je našlo svoju sigurnu luku u omjerima od 1,254 – 72 dolara za uncu prije početka glasovanja, nakon prošlotjednog kratkotrajnog rasta na 1,300 i više dolara za uncu, no za očekivati je indirektni utjecaj promjena u FX-u na zlato u sljedeća 24 sata, kaže Ole Hansen, glavni analitičar za robna tržišta u Saxo banci.

Trgovanje financijskom imovinom može biti vrlo nezgodan posao i ulagači trebaju baš danas i sutra biti posebno oprezni, zaključuju stratezi iz Kopenhagena.

Usput, valja napomenuti kako ispitivanje javnog mišljenja koje je provela agencija Ipsos MORI pokazuje da će 52 posto britanskih birača glasati za ostanak, a 48 za izlazak Britanije iz EU-a.

25. travanj 2024 16:58