Tržište kapitala
StoryEditor

Skliznula cijena eura prema jenu, u odnosu na dolar stabilna

11. Prosinac 2013.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, kao i jučer na Wall Streetu, jer su ulagači odlučili povući dobit s tržišta uoči kraja godine i smanjenja poticajnih mjera američke središnje banke.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju skliznule između 0,5 i 1,6 posto.

Stoga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,7 posto.

Na prodaju dionica azijske je ulagače naveo jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu i izjave nekoliko čelnika Feda da je središnja banka vrlo blizu odluci o smanjenju poticaja.

Programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedni 85 milijardi dolara mjesečno, godinama su podržavali rast cijena dionica, pa se ulagači plaše da bi njihovim smanjenjem tržište izgubilo veliku podršku.

Sjednica čelnika Feda održat će se idućeg utorka i srijede, a čini se da su se ulagači već pomirili s činjenicom da će poticajne mjere biti smanjene ako ne već u prosincu, onda do ožujka iduće godine. No, vjeruju da je američko gospodarstvo u zamahu te da mu smanjenje poticaja neće naštetiti.

„Mislimo da je i dalje 50 posto šansi da Fed smanji poticaje idućega tjedna, a 50 posto da će to učiniti početkom iduće godine“, kaže Shane Oliver, strateg u tvrtki AMP Capital.

Vijest da su u Washingtonu pregovarači republikanaca i demokrata postigli načelni dogovor o proračunu za iduće dvije godine, koji uključuje manje rezove rashoda, donijela je olakšanje na tržišta, no ne preveliko. Ako taj dogovor bude prihvaćen u Kongresu, uklonit će se opasnost od nove obustave rada saveznih službi.

 - Pitanje američkog proračuna, čini se, neće iduće godine biti tako značajno kao ove, kada je početkom listopada obustavljen rad dijela saveznih službi zbog nedostatka novca. Kratkoročno fiskalno popuštanje trebalo bi potaknuti rast gospodarstvo, no marginalno - kaže Shane Oliver.

A na valutnim se tržištima japanski jen ponešto oporavio nakon jučerašnjeg pada.

Tečaj dolara kreće se jutros oko 102,70 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,30 jena. Cijena eura prema japanskoj valuti skliznula je, pak, s jučerašnjih 142,05 na 141,25 jena.

U odnosu na američku valutu, tečaj eura stabilno se kreće na jučerašnjim razinama od oko 1,3760 dolara.

26. travanj 2024 18:07