Preporučeno Tržište kapitala

Skok cijena nafte za više od 6 posto potaknuo energetski sektor, Dow Jones indeks na rekordnoj razini

Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu jer je rast cijena nafte potaknuo energetski sektor, dok se tehnološki oporavio nakon nekoliko dana pada. Dow Jones ojačao je 0,29 posto, na rekordnih 18.923 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,75 posto, na 2.180 bodova, a Nasdaq indeks 1,10 posto, na 5.275 bodova.

Dow Jones indeks jučer je četvrti dan zaredom dosegnuo rekordnu razinu, a porasli su i drugi indeksi, što se, među ostalim, zahvaljuje snažnom, 2,7-postotnom skoku cijena dionica u energetskom sektoru. Nada da bi se članice OPEC-a ipak mogle dogovoriti o smanjenju proizvodnje, kako bi se ublažila neravnoteža između velike ponude i slabe potražnje, potaknula je jučer skok cijena nafte za više od 6 posto.

Snažno je, 1,3 posto, porastao i S&P indeks tehnološkog sektora, pa se djelomice oporavio od 3-postotnog pada od kada je Donald Trump pobijedio na američkim predsjedničkim izborima. Taj je sektor posljednjih dana bio pod pritiskom zbog zabrinutosti ulagača da će mu naštetiti najavljene Trumpove politike u vezi imigracije i vanjske trgovine.

Neki drugi sektori, kao što su financijski i industrijski, posljednjih dana, pak, snažno rastu jer se ulagači nadaju da će Trump održati obećanja iz predizborne kampanje o povećanoj fiskalnoj potrošnji, smanjenju poreza i labavljenju regulacija.

– Ulagači sve to smatraju pozitivnim za gospodarstvo i tržište, pa se to osjeća na tržištu. Kupovna strana, doduše, više nije tako snažna kao što je bila, ali tržištu dobro ide, kaže Stephen Massocca, direktor u tvrtki Wedbush Equity Management.

Podršku tržištu pružio je jučer i podatak o rastu prometa u trgovini na malo u SAD-u u listopadu za 0,8 posto, više od očekivanih 0,6 posto u anketi Reutersa. To pokazuje da potrošnja Amerikanaca, najvažniji pokretač gospodarstva, stabilno raste, a to će, uz očekivano jačanje inflacije, vjerojatno navesti američku središnju banku da u prosincu poveća ključne kamatne stope.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,59 posto, na 6.792 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,39 posto, na 10.735 bodova, a pariški CAC 0,62 posto, na 4.536 bodova.

Komentari