Tržište kapitala
StoryEditor

Slijede li nove nagle promjene tečaja dolara?

16. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Valutno tržište već je mjesecima neuobičajeno aktivno. Nakon naglog jačanja švicarskog franka u siječnju, u fokusu se našao američki dolar koji je u posljednjih godinu dana u odnosu na euro ojačao za više od 20%. U trenutku pisanja analize tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,05410 i nalazi se na najnižoj razini u posljednjih 12 godina. Iako je ova promjena tečaja već sada jedna od najvećih otkako je euro uveden, čini se da trenutni trend još nije završen.

Za ovaj tjedan je najavljeno nekoliko važnih ekonomskih događaja koji bi mogli uzrokovati novi nagli pomak valutnih tečajeva. Najvažniji najavljeni događaj je sastanak guvernera američke centralne banke na kojem će biti analizirana trenutna situacija u američkom gospodarstvu te najavljeni planovi centralne banke za blisku budućnost. Zaključci sastanka bit će objavljeni u srijedu u 19:00 po našem vremenu pa su tada mogući i nagli pomaci tečaja dolara u odnosu na sve ostale valute.

Većina investitora i analitičara očekuje da će Janet Yellen, čelnica američke centralne banke, potvrditi prethodne najave o početku podizanja kamatnih stopa na ljeto ili u ranu jesen. Takva izjava bi bila još jedna potvrda da je američko gospodarstvo u odličnom stanju te bi vjerojatno dovela do dodatnog jačanja američkog dolara u idućih nekoliko tjedana.

Dio analitičara se boji da bi ovako jak dolar mogao zabrinuti centralnu banku te da bi Yellen mogla upozoriti na negativne posljedice jačanja valute, što to bi moglo dovesti do privremenog slabljenja dolara od nekoliko posto. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je vjerojatnost direktnog spominjanja tečaja valute relativno mala.

Osim američke centralne banke, u ovom tjednu sastanke će imati i centralne banke Švicarske i Japana, pa se veći pomaci od uobičajenih mogu očekivati i kod tečajeva švicarskog franka i japanskog jena.

Velika promjena tečaja EUR/USD odrazila se i na dionička tržišta u Europi i SAD-u. Jak dolar će smanjiti američki izvoz, a povećati uvoz. Pritom će slab euro u eurozoni izazvati suprotan učinak, na temelju čega će europske kompanije vjerojatno povećati profitabilnost. Zbog toga je američki indeks SP500 od početka ožujka pao nešto više od 2% dok je njemački indeks DAX je porastao dodatnih 5,7% te ponovno iz dana u dan obara rekordno visoke vrijednosti.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će američki dolar u tijeku godine nastaviti jačati te vrlo vjerojatno postati jači od eura, dok je za predviđanje kretanja u idućih nekoliko tjedana potrebno pričekati srijedu i informacije koje će objaviti američka centralna banka, a koje će najviše utjecati na kratkoročna kretanja na svim financijskim tržištima.

26. travanj 2024 03:22