Tržište kapitala
StoryEditor

Smjer tržišta se preokrenuo

28. Prosinac 2012.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale četvrti dan zaredom, no blago jer je najava sjednice Predstavničkog doma Kongresa u nedjelju probudila nadu u dogovor republikanaca i demokrata o smanjenju američkog proračuna.

Dow Jones indeks oslabio je 18 bodova, ili 0,14 posto, na 13.096 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,12 posto, na 1.418 bodova, a Nasdaq indeks 0,14 posto, na 2.985 bodova.

Trgovanje je jučer bilo vrlo nestabilno. Nakon što je Harry Reid, vođa demokrata u Senatu, kazao da je malo izgleda da će se sporazum o smanjenju proračunskog manjka postići u roku, burzovni su indeksi pali više od 1 posto.

No, većina tih gubitaka nadoknađena je u drugom dijelu trgovanja kada je objavljeno da će Predstavnički dom, u kojemu većinu drže republikanci, zasjedati u nedjelju, dan prije isteka roka za dogovor kojim bi se izbjegla ‘fiskalna litica‘, automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza, što bi američko gospodarstvo moglo gurnuti u recesiju.

Predsjednik SAD-a Barack Obama skratio je odmor na Havajima i vratio se u četvrtak u Washington kako bi nastavio pregovore s Kongresom, dok je John Boehner, vođa republikanaca u Kongresu, pozvao stranačke kolege da budu spremni za sjednicu Predstavničkog doma, ako Senat podrži Obamin prijedlog smanjenja proračunskog manjka.

-Smjer tržišta se preokrenuo jer je najava sjednice Predstavničkog doma probudila nadu da je postignut napredak u pregovorima. Nisam siguran da će pregovori rezultirati dogovorom, no moguće je da će obje strane ponuditi dovoljne ustupke kako bi se izbjegao neposredan pad niz liticu-kaže Randy Bateman, direktor u fondu Huntington Asset Management.

Obujam trgovanja ponovno je bio mršav. Na Wall Streetu, Nasdaqu i NYSE MKT-u, vlasnika je jučer zamijenilo oko 5 milijardi dionica, znatno ispod prosječnog dnevnog obujma u ovoj godini od 6,5 milijardi.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,02 posto, na 5.953 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,26 posto, na 7.655 bodova, a pariški CAC 0,59 posto, na 3.674 boda.

25. travanj 2024 05:31