Tržište kapitala
StoryEditor

Snažan franak stvara probleme i u samoj Švicarskoj: Šteti izvozu strojeva i satova

06. Veljača 2017.

Švicarski franak i dalje je nedvojbeno precijenjen i predstavlja veliki izazov mnogim švicarskim kompanijama, no valutni tečaj nije jedini čimbenik koji središnja banka razmatra kod donošenja mjera u monetarnoj politici, istaknula je u ponedjeljak dužnosnica Švicarske središnje banke (SNB).

"Razina franka važan je čimbenik za švicarsko gospodarstvo, no nije jedini. Podjednako su važne i kamatne stope, inflacija i globalna situacija", kazala je članica upravnog odbora SNB-a Andrea Maechler u razgovoru za švicarski list The Tribune de Geneve.

Gospodarstvo neke zemlje ne može ovisiti o jednoj ‘magičnoj‘ brojci, čak i o tako važnoj kao što je valutni tečaj, naglasila je Maechler.

"Mišljenja smo da je franak i dalje nedvojbeno precijenjen. To posebno vrijedi za njegov odnos prema euru, koji je najvažnija valuta za švicarski izvoz", dodala je dužnosnica švicarske središnje banke.

>>>Švicarska središnja banka nezadovoljna snagom franka

Istaknula je ujedno da bi franak bio još snažniji da nema negativnih kamatnih stopa. Međutim, monetarna politika ne vodi računa samo o jednom tečaju, već o tečajevima svih valuta, napomenula je.

U SNB-u procjenjuju da će švicarsko gospodarstvo u 2016. i 2017. godini rasti po stopi od 1,5 posto. U banci također očekuju postupno poboljšanje na tržištu rada, pri čemu dužnosnica SNB-a takva gospodarska kretanja ocjenjuje zadovoljavajućima s obzirom na teško globalno okruženje.

Rast ipak nije ravnomjerno raspoređen po sektorima, napominje Maechler.

Priznaje također da snažan franak šteti švicarskom izvozu strojeva i satova, ali dodaje kako to nije jedini problem, navodeći još cikličke probleme i nužnost inovacija.

25. travanj 2024 12:28