Tržište kapitala
StoryEditor

Splasnuo vatromet na Wall Streetu

21. Veljača 2012.

Ako i novi poslovni rezultati američkih kompanija budu blijedi kao dosadašnji, ovoga će tjedna na Wall Streetu biti teško zadržati cijene dionica na najvišim razinama u devet mjeseci.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna ojačao 1,2 posto, na 12.949 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,4 posto, na 1.361 bod, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 2.951 bod.

Čak i ako u ponedjeljak bude odobren novi paket pomoći Grčkoj, analitičari kažu da je tržište suočeno s preprekama daljnjem rastu.

Nisu još prošla ni dva mjeseca u novoj godini, a S&P 500 indeks već je porastao više od 8 posto, na 1.361 bod, najvišu razinu od svibnja prošle godine. To je znatno više nego što se očekivalo u anketi Reutersa u kojoj su analitičari procjenjivali da će na kraju ove godine S&P 500 iznositi oko 1.340 bodova.

Tako snažan rast zahvaljuje se makroekonomskim podacima koji ukazuju na stabilan rast američkog gospodarstva i nadi ulagača da će konačno biti riješena grčka dužnička kriza, da će ta članica eurozone izbjeći nekontrolirani bankrot.

No, druga najveća svjetska gospodarstva slabe, ili su, poput europskih, na rubu recesije, što ne ide u prilog tržištu. Problem je i što poslovni rezultati američkih kompanija nisu baš impresivni.

- Dosadašnji poslovni rezultati kompanija nisu tako dobri kao što su bili prethodnih kvartala. Ni od novih izvješća ovoga tjedna ne očekujem vatromet - kaže Robert Van Batenburg, direktor u tvrtki Louis Capital.

Prema podacima Thomson Reutersa, dosad su izvješća objavile 404 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 64 posto nadmašilo očekivanja, dok je u prethodnim kvartalima to ostvarilo oko 70 posto kompanija.

Unatoč tome, Dow Jones indeks dosegnuo je najvišu razinu od svibnja 2008. godine i primaknuo se na samo 50-ak bodova od psihološki važne granice od 13.000 bodova. Nasdaq indeks kreće se, pak, na najvišim razinama od 2000. godine.

Najvažniji, S&P 500 indeks našao se nadomak 1.370 bodova, najvišoj razini od lipnja 2008. godine, tri mjeseca prije bankrota Lehman Brothersa i izbijanja financijske krize.

Analitičari upozoravaju da je tržište dosegnulo neke ključne tehničke razine koje bi mogle izazvati korekciju cijena dionica na niže. Cijene 85 do 90 posto svih dionica kojima se trguje na Wall Streetu kreću se iznad njihovog 50-dnevnog pomičnog prosjeka, što obično pokazuje da je tržište precijenjeno.

„Tržište je vjerojatno dosegnulo svoj kratkoročni vrhunac“, kaže Bruce Zaro, tehnički analitičar u tvrtki Delta Global Asset Management. On očekuje da će kratkoročno S&P 500 indeks skliznuti u raspon od 1.260 do 1.270 bodova.

No, neki analitičari smatraju da bi proboj tog indeksa iznad 1.370 bodova predstavljao priliku za kupnju.

„Ako se S&P 500 probije na 1.370 ili 1.380 bodova, rekao bih da se na tržištu zbiva doista nešto važno. Zasad ću se držati postrani, no ako se S&P probije do tih razina, počet ću kupovati“, kaže Stephen Massocca, direktor u Wedbush Morganu.

U fokusu ulagača bit će u ponedjeljak sastanak ministara financija eurozone koji će odlučivati je li Grčka ispunila sve uvjete kako bi dobila novi paket pomoći od 130 milijardi eura i tako izbjegla bankrot.

Od makroekonomskih podataka, ovoga će tjedna biti objavljena izvješća o prodaji novih i postojećih kuća u SAD-u, dok će od poslovnih rezultata kompanija najviše pažnje privući izvješća trgovačkih lanaca, kao što su Wal-Mart i Home Depot. U ponedjeljak se, zbog Predsjedničkog dana, na Wall Streetu ne radi.

25. travanj 2024 07:16