Tržište kapitala
StoryEditor

Što će se danas događati s dionicom Končar elektroindustrije?

23. Svibanj 2013.

Oštar pad cijene dionica na inozemnim burzama mogao bi danas dodatno pokolebati ulagače na Zagrebačkoj burzi, ionako obeshrabrene jer nema poticajnih vijesti iz domaćeg gospodarstva.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas stagnaciju Crobexa, 1 pad, a 1 porast.

Crobex je jučer prekinuo 5-dnevni minus, ojačavši 0,14 posto na 1.882 boda. Za toliko je porastao i Crobex10, završivši dan na 1.068 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 84 milijuna kuna, zahvaljujući transakcijama dionicama Končar-elektroindustrije kojima je ostvareno 76,3 milijuna kuna prometa. Pritom im je cijena porasla 1,74 posto, na 760 kuna.

Znatnije se trgovalo i dionicama Valamara, čija je cijena stagnirala na 144,30 kuna, uz promet od 2,24 milijuna kuna.

Nakon dvodnevne rasprodaje, dionice građevinskog sektora ponešto su se oporavile, pa je sektorski indeks Crobexkonstrukt jučer ojačao 4,87 posto.

Rastu indeksa najviše su pridonijele dionice Industrogradnje, čija je cijena skočila 14,6 posto, Dalekovoda 8,3 i Ingre 5,5 posto.

-Na domaćem tržištu kapitala i dalje je prisutna stagnacija indeksa, a izuzev jučerašnje transakcije dionicama Končara Elektroindustrije, i promet je slab, jer nema važnijih vijesti koje bi potaknule aktivnost investitora- kaže Tamas Nagy, broker u Erste & Steiermaerkische banci.

A na Wall Streetu je jučer S&P 500 indeks zabilježio najveći dnevni pad u tri tjedna, nakon što se pokazalo da nekoliko čelnika Feda predlaže smanjenje poticajnih monetarnih programa već od lipnja.

Dow Jones oslabio je 0,52 posto, na 15.307 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,83 posto, na 1.655 bodova, a Nasdaq indeks 1,11 posto, na 3.463 boda.

Ulagače je pokolebao predsjednik Feda Ben Bernanke kazavši da bi središnja banka mogla smanjiti programe kupnje obveznica na jednoj od idućih sjednica, ako se pokaže da je gospodarstvo u zamahu.

Pad cijena dionica dodatno je ubrzan nakon što su objavljeni dijelovi zapisnika s nedavne sjednice čelnika Feda koji su pokazali da se nekolicina njih zalaže za smanjenje poticajnih programa već u lipnju.

Fedovi programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, kojima mjesečno na financijska tržišta ubrizgava 85 milijardi dolara svježeg, jeftinog novca, glavni su pokretači rasta cijena dionica već dugo vremena.

Stoga se ulagači plaše da bi sa smanjivanjem tih programa tržište izgubilo podršku, pa su jutros oštro pale cijene dionica na azijskim i europskim burzama.

-Buran je dan na inozemnim burzama, posebice u Aziji, gdje je tokijski Nikkei jutros potonuo 7,3 posto. Okidača za tako oštru korekciju bilo je više, od zaustavljanja višegodišnjeg trenda klizanja tečaja jena, skoka prinosa po japanskim državnim obveznicama za 1 posto, što je najviša stopa rasta u posljednjih godinu dana, te dobitonosnih prodaja dionica na koje su se odlučili investitori nakon snažnog rasta posljednjih tjedana- ističe Nagy.

Nove smjernice investitorima danas će dati PMI indeksi industrijske aktivnosti u eurozoni i Njemačkoj, podatak o britanskom bruto domaćem proizvodu te novi podaci s američkog tržišta rada i nekretnina.

19. travanj 2024 01:02