Tržište kapitala
StoryEditor

Što tržišta regije očekuje u 2013.?

07. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Tržišta regije SIE bit će pod utjecajem dvije glavne teme u 2013., ističu analitičari Erste Groupa u svojem najnovijem izvješću ‘Tržišta i dionice u SIE‘, koji je objavljen danas.

S jedne strane, ekonomska slabost, pa čak i recesija sve su opipljiviji, iako će pad vjerojatno doći do najniže točke u prvom tromjesečju 2013. S druge strane, kriza u eurozoni neće značajno ojačati. Iako problemi nisu završili i ne može se još reći da se došlo do dna, barem nam je jasnije gdje se nalazimo u ciklusu. Na temelju tih dviju pretpostavki u kombinaciji s jakim oslanjanjem na središnje banke, tržišta kapitala su imala koristi od ukupnog smanjenja averzije prema riziku. Obilje likvidnosti i potraga za značajnim prinosima su također pridonijeli. -Ovi bi čimbenici trebali pružiti potporu tržištima kapitala u regiji SIE dugo u 2013., kada očekujemo nastavak ukupnog uzlaznog trenda. Gledajući dalje u budućnost, bit će potrebno više fundamentalnih argumenata kao što je poboljšanje rasta zarade koji bi nosili daljnji rast tržišta. Veliki rizik za ovaj scenarij je naravno daljnji razvoj u SAD-u, ne samo uvjeti vezani za raspoloženje- rekao je Henning Esskuchen, voditelj Odjela za analizu tržišta kapitala SIE u Erste Group.

Makroekonomska slika SIE: pad će doći do najniže točke u prvom tromjesečju 2013.Slabljenje gospodarskog rasta u zemljama srednje i istočne Europe se nastavilo. Slabi izvozni pokazatelji uz smanjenu domaću potražnju uzimaju danak kada je riječ o rastu, s time da je Turska jedina iznimka. Međutim, u trećem tromjesečju 2012., osim Turske, i Poljska te Slovačka ipak su uspjele iskazati pozitivan godišnji rast BDP-a. 

-Očekujemo da će pad u SIE doći do najniže točke u prvom tromjesečju 2013.- rekao je Esskuchen. Pojedina tržišta SIE objavila su drugačije rezultate u 2012., što je navelo Erste analitičare da predviđaju:

• -0,1 posto ekonomskog pada u Češkoj Republici, uslijed neizvjesnosti u eurozoni u kombinaciji s domaćom politikom štednje i izvozom kao jedinim izvorom rasta, • rast BDP-a od 1,1 posto u Rumunjskoj, jer će novi pregovori o sporazumu s MMF-om i pritisci da se poboljša povlačenje subvencija EU biti kreditno pozitivni • Mađarska će i dalje ostati u recesiji u 2013. Vladina gospodarska politika potkopava potencijal za dugoročni gospodarski rast i postoji opasnost od vraćanja averzije prema riziku među ulagačima, što bi moglo dovesti do toga da situacija s državnim financiranjem ubrzo opet postane negativna, osobito u svjetlu činjenice da su izgledi za postizanje sporazuma s MMF-om trenutno slabi.

Tržište kapitala SIE: spor početak u siječnju, jači potencijal rasta kasnije u prvom tromjesečjuSrednja i istočna Europa/Jugoistočna Europa su imale prilično dobre rezultate u posljednjem tromjesečju 2012., barem ako se gledaju Češka i Slovenija, Srbija je bila iznad svih očekivanja, dok su rezultati u Hrvatskoj potvrdili pesimistično mišljenje Erste analitičara. Poljska je također bila bolja nego se očekivalo, vjerojatno dobivši vjetar u leđa zahvaljujući monetarnoj relaksaciji.

-Zaista nam je drago što je Rumunjska imala tako dobre rezultate, dok je naša suzdržanost uglavnom bila vezana uz likvidnost. Konačno, davanje solidne pozitivne ocjene Turskoj definitivno je bila prava odluka, dok je Rusija razočarala- sažeo je Esskuchen.

Općenito govoreći, analitičari očekuju prilično spor početak za 2013. nakon što su tržišta toliko snažno zaključila 2012. godinu. Blaga konsolidacija bi se onda mogla suočiti s jasnijom slikom o predviđanjima rasta, stvarajući osnovu za drugi zamah tržištima.

 -Uzimanje dobiti i malo konsolidiranja ne bi bilo ništa negativno prema našem mišljenju, posebice jer vjerujemo da su uglavnom promjene u pogledu na rizik bile ono što je pokretalo tržišta. Skloni smo mišljenju da će do jačeg potencijala rasta doći posebice kasnije u prvom tromjesečju 2013.-objasnio je Esskuchen.

Raspoloženje u gospodarstvu se popravlja za Rumunjsku

Najnoviji pokazatelj raspoloženja ZEW/Erste za SIE pokazuje da su se gospodarska očekivanja za SIE u narednih šest mjeseci pomalo pogoršala. Za Češku, Poljsku i Slovačku, stručnjaci još uvijek prilično očekuju stabilizaciju gospodarskog razvoja u narednih šest mjeseci. Stoga, procjena trenutne situacije u Slovačkoj i Poljskoj prilično je uravnotežena ili pozitivna. Raspoloženje u gospodarstvu se značajno poboljšalo za Rumunjsku. Procjene stručnjaka o trenutnoj gospodarskoj situaciji su se poboljšale za Hrvatsku, Mađarsku i Rumunjsku.

Raspodjela po zemljama: Pozitivna ocjena za Rusiju snažna je oklada za nadolazeće tromjesečje i uglavnom se temelji na likvidnosti u potrazi za opcijom nakon što je Turska imala tako snažne rezultate

-Naša je najjača odluka sigurno prijelaz sa Turske prema Rusiji. Rumunjska i Jugoistočna Europa (to jest Srbija) mogle bi imati koristi od svog statusa graničnih tržišta, pod pretpostavkom da ukupni pogled na rizik ostane pozitivno pristran. Ostajemo prilično na oprezu kada je riječ o Poljskoj, s fundamentima koji zasigurno ne stvaraju pozitivan slučaj. Za Austriju i SIE ostajemo oprezno optimistični, no ipak očekujemo neku konsolidaciju nakon snažnog rezultata u četvrtom tromjesečju 2012.-objašnjava Esskuchen.

Austrija – neutralna ocjena 

Rizik bi trebao ostati snažan pokretač za tržište jer nosi jednu od najvećih premija na rizik dionica - što se naravno pripisuje i niskim prinosima. Tržište još uvijek nosi nekih 700 baznih bodova dodatnog povrata na ulaganja u dionice, a potraga ulagača za povratom te slaba tržišta obveznica mogli bi ih usmjeriti prema austrijskome tržištu. Dok očekujemo da će se tržište smiriti nakon dojmljivog završetka 2012., sada Austriju ocjenjujemo malo blaže nego prošli put.

Srednja i istočna Europa – stabilna neutralna ocjena 

Skupina tržišta koja se sastoji od Mađarske, Češke i Slovenije dolazi sa malo pozitivnijom ocjenom. Konsenzus procjena za rast zarade u Sloveniji je iznenađujuće jak, razuman za Češku, no prilično slab za Mađarsku. U slučaju Mađarske, očekivanja su smanjena uz još uvijek visok politički rizik povrh toga. Monetarno ublažavanje će se vrlo vjerojatno nastaviti u Mađarskoj, ali možda se većina tog potencijala već iskoristila. Češka, s nedavnim prinosima od dividendi i svojom najvažnijom kompanijom, CEZ, iako još uvijek previše kažnjena, mogla bi opet napraviti razliku.

Poljska – neutralna do negativna ocjena

Ne samo da je Poljska najskuplje tržište u ovoj regiji već se isto tako već trguje iznad svojih povijesnih razina valuacije. Predviđanje rasta zasad je najslabije od ostalih zemalja regije, a ne očekuje se da će likvidnost imati nekog utjecaja. Nastavak monetarnog ublažavanja trebao bi pružiti podršku. Dakle, potvrđujemo odluku o slaboj neutralnoj ocjeni.

Rumunjska i Bugarska – umjereno pozitivna ocjena

Fundamenti izgledaju pristojno, a konsenzus procjena za rast zarade se nedavno lijepo poboljšao. Dokle god se politička situacija suzdržava od prevelikog ometanja tržišta, dodatna likvidnost mogla bi pronaći svoj put prema tome tržištu. Naravno da rizik i dalje ostaje visok, a čim vidimo veliko pogoršanje u ukupnom raspoloženju, Rumunjska će odmah morati platiti svoj danak zato što je granično tržište.

Rusija – pozitivna ocjena 

Najjači argument koji dolazi upravo sada za rusko tržište trebala bi biti likvidnost - posebice kada se na to gleda kao na opcionalnu okladu u odnosu na Tursku. Koliko god Turska dostiže potencijalnu negativnu točku preokreta u smislu zamaha likvidnosti, Rusija se približava pozitivnoj. Performanse u prosincu 2012. već ukazuju na promjenu, kada je ruskom tržištu išlo dobro kao i turskom. Kladeći se s priličnom sigurnošću na Rusiju u odnosu na Tursku, uz razliku likvidnosti, pratimo naš model ishoda i ocjenjujemo tržište pozitivnom ocjenom.

Jugoistočna Europa – neutralna do pozitivna ocjena

Uz pretpostavku da pogled na rizik ostaje pozitivno pristran, možemo vidjeti Srbiju u sličnom položaju kao i Rumunjsku. Rizik je svakako visok i likvidnost će također ostati glavna prepreka. Međutim, uz potporu razumnih zarada, rast će ovdje imati najduži put do zatvaranja jaza prema svojim povijesnim razinama valuacije. Prognoza je manje pozitivna za Hrvatsku. Konsenzus procjena za rast se blago oporavio tek nedavno. Stoga, kombiniranjem dvaju tržišta, neutralna do pozitivna ocjena bi bila rezultat, ublažavajući donekle snažni ishod modela.

Turska – neutralna ocjena 

Iako sigurno nije skupo u odnosu na ostale zemlje u regiji, Turska je bila prvo tržište koje je prešlo svoju povijesnu razinu valuacije i trenutno trguje 11% iznad svog prosječnog omjera cijene i dobiti. S obzirom na sjajne rezultate u 2012., pauza se očekivati u prvom tromjesečju 2013. Kontinuirano ponovno ocjenjivanje tržišta utemeljeno na daljnjem smanjenju premija na rizik u definiranju ciljanih cijena ostaje čvrst argument za tržište. Međutim, s Rusijom kao investicijskim konkurentom, ovo bi tržište moglo trpjeti u prvome tromjesečju.

Najboljih 10

-U Austriji favoriziramo Semperit, Polytec i Verbund, u Turskoj Akfen, Tornular REIT, Halkbank i Isbank. Sviđaju nam se ove dvije banke zbog svoje izloženosti prema stanovništvu i većeg udjela turske lire u strukturi financiranja u odnosu na druge banke-dodaje Esskuchen. Iz Rumunjske, Fondul Proprietatea je na popisu deset najboljih, gdje je dionica počela rasti. Krka se opet vratila među najbolje izabrane. 

-Očekujemo nastavak trenda oporavka Richter Gedeona gdje je pozitivan potez bio udvostručenje dividende, sa prinosima koji su još niski.-zaključio je.

05. svibanj 2024 08:47